Жълт код за силен вятър е обявен за цялата страна.

...
Жълт код за силен вятър е обявен за цялата страна.
Коментари Харесай

Синоптик: Сахарският прах не е опасен, защото е с естествен произход

Жълт код за мощен вятър е разгласен за цялата страна. А топлите въздушни течения от Африка донесоха и прахуляк от пустинята Сахара в южна Европа и у нас.

Една част от праха, който идва от Сахара, към този момент е минала през страната ни. Днес преносът над Балканския полуостров е от югозапад и в атмосферата продължава да има пясъчни частици, които към този момент се отсрочват със слабия дъжд по колите, по повърхностите. Това ще продължи и през днешния ден. А в идващите дни няма да е налично, изясни в " Денят стартира " синоптикът в Национален институт по метеорология и хидрология Анастасия Кирилова.

" Освен замърсяването с прахуляк, което основава неудобства, той не е рисков, тъй като е с натурален генезис, не е химическо замърсяване, тъй че няма учредения за паники, просто е естествен феномен, който се случва няколко пъти годишно ", добави синоптикът.

В България не са засечени някакви изключителни количества, за разлика от Югозападна Европа - във Франция, Италия и Испания.

През първата половина от седмицата ще бъде много топло и температурите ще се запазят над нормата с променлива облачност. Превалявания ще има през днешния ден и във вторник против сряда, а в следобедните часове в четвъртък също ще превали дъжд.

От петък стартира внезапно захлаждане. Температурите ще се намалят доста, ще има и превалявания от сняг. От петък ни чакат негативни и дневни, и нощни температури. Минималните ще са в София покрай минус 10 градуса, а оптималните - минус 5, минус 4.

Валежи от сняг се чакат в неделя, като по-значителни ще са в южните и източните региони. Но в цялата страна има условия за валежи.

До края на второто десетдневие и през третото десетдневие температурите ще останат към нормата за февруари.

" Засега има изгледи при започване на март да е по-скоро топло и без превалявания, само че е надалеч и е рано да се ангажираме с съответна прогноза ", съобщи Кирилова.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР