Жълт код за силен дъжд в петък, през уикенда отново

...
Жълт код за силен дъжд в петък, през уикенда отново
Коментари Харесай

Жълт код днес, през уикенда отново силен сняг


Жълт код за мощен дъжд в петък, през уикенда още веднъж значителни снеговалежи. Днес снеговалежите в множеството региони на Западна България временно ще спрат.
Националният институт по метеорология и хидрология
(НИМХ) издаде предизвестие от първа степен – жълт код, за превалявания от дъжд в 11 области в източната половина на страната. Това се показва в картата с предупредителните кодове за рисковите метеорологични феномени, оповестена в уеб страницата на Национален институт по метеорология и хидрология.
Значителни превалявания от дъжд
в Източна България. Вечерта снеговалежите в Западна и Централна Северна България още веднъж ще се засилват. Максималните температури ще бъдат сред 1° и 6°, по-високи в източните региони до 9°-10°, в София към 2°.
Областите с сигнален жълт код са:
Добрич, Силистра, Варна, Бургас, Русе, Разград, Търговище, Шумен, Сливен, Ямбол и Велико Търново. В тези области ще има превалявания от дъжд с количества до 20-30 литра на квадратен метър, а в обособени региони, основно в Североизточна България, и малко повече.
 карта България 27 януари 2023
Ще духа до сдържан изток-североизточен вятър, който след обяд ще се ориентира от северозапад, в Източна България от север и с него ще стартира да прониква леден въздух.
Вечерта снеговалежите в Западна и Централна
Северна България още веднъж ще се засилват. Максималните температури ще бъдат сред 1° и 6°, по-високи в източните региони до 9°-10°, в София към 2°.
По Черноморието ще бъде облачно и дъждовно.
Очакват се обилни превалявания. Ще духа сдържан изток-североизточен вятър. Максималните температури ще са 9°-10°. Температурата на морската вода е 8-9°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.
В планините ще бъде облачно и мъгливо.
Ще превалява слаб сняг, който вечерта ще се усили. Вятърът ще отслабне до сдържан и ще се ориентира от североизток, единствено по най-високите върхове на Рила и Пирин ще бъде от юг-югоизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде към минус 1°, на 2000 метра – към минус 4°.
През почивните дни ще се задържи облачно.
В Северна България преваляванията ще продължат, на всички места ще са от сняг, обилни по количество ще са в събота в североизточните региони. Вятърът ще е слаб до сдържан от север-северозапад. Минималните температури ще са сред минус 5° и 0°, оптималните – сред 0° и 5°.
Ситуацията в София
Обработки със смеси срещу заледяване са осъществени тази нощ във всичките 24 региона на София, оповестиха от Столична община.

На терен 140 снегопочистващи машини са обработвали трасетата на градския превоз, съществени улици в кварталите, стръмни сектори, мостове, както и Южната дъга на околовръстен път и общинските пътища в регионите „ Витоша “, „ Панчарево “, „ Нови Искър “. 

Продължават обработки в регионите „ Средец “, „ Възраждане “, „ Оборище “, „ Овча купел “, „ Красно село “.  В Природен парк „ Витоша “ са опесъчени двата пътя „ Драгалевци – Алеко “ и „ Бояна – Златните мостове “. 

Към момента градският превоз в София се движи на всички места и изпълнява обичайните си направления. Почистват се и спирките по линиите на градския превоз.  Аварийните екипи на Столична община правят обходи на терен на улици и булеварди и мостови уреди. 

От Общината припомнят на водачите да потеглят с коли, оборудвани за придвижване при зимни условия и да карат със съобразена скорост. Очаква се през днешния ден снеговалежите в множеството региони на Западна България краткотрайно да спрат, показва прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).
Снегът спря придвижването на тирове през проходите
Снеговалежите от през вчерашния ден и тази нощ ограничиха придвижването на тежки камиони през планинските проходи.

Забрана за придвижване на моторни транспортни средства над 12 тона и тегленето на ремаркета важи за проходите Троянски, Айтоски, „ Печинско “, „ Рожен “, „ Превала “, „ Петрохан “, демонстрира информацията на Агенция „ Пътна инфраструктура “(АПИ) за положението на републиканската пътна мрежа.

Забранено е прекосяването на камиони над 3,5 тона през Дюлинския проход и „ Пампорово “. През Твърдишкия проход е лимитирано придвижването на транспортни средства над 10 тона.

Сняг продължава да вали в областите Враца, Видин, Габрово, Монтана, Плевен, Ловеч, София, Смолян и в регионите на проход „ Шипка “, проход „ Република “, Кюстендил, проход „ Предел “, Благоевград.

Пътните настилки са заснежени, мокри тук-там заледени, обработени и проходими при зимни условия, допълват от АПИ.
Източник: НИМХ, БТА
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР