Жълт код за бурен вятър е в сила в 15

...
Жълт код за бурен вятър е в сила в 15
Коментари Харесай

Жълт код за бурен вятър в 15 области днес, обилни валежи в събота

Жълт код за плевел вятър е в действие в 15 области на страната през днешния ден, съобщи БНР. Силният вятър ще духа в Западна и Източна България с пориви до 20-22 м/с, демонстрират данните на Националния институт по метеорология и хидрология. 

За на следващия ден обаче за 12 области в страната е разгласен оранжев код за значителни превалявания, като на някои места дъждовете ще бъдат съпроводени от поривисти ветрове. 

За 8 области, най-вече в Източна и Североизточна България, кодът е оранжев, като предизвестието там е единствено за мощни ветрове.  За останалите 8 области кодът е жълт за превалявания и ветрове.

В по-голямата част от страната в първия ден на уикенда се чакат 30-40 л/кв. м, само че в Западна България и Рило-Родопската област са вероятни количества от порядъка над 50-60 л/кв. м, в това число и 100. За това предизвести синоптикът от Националния институт по метеорология и хидрология Анастасия Стойчева в Нова тв.

„ Сега е много изсъхнало и това количество дъжд ще е положително за стопаните. Когато обаче е за малко време, както ще се случи в този момент, има заплаха и от наводнения. Колегите хидролози ще предупредят и за това. Интензивните превалявания се чакат единствено в събота ”, добави тя.

Стойчева изясни, че страната ни се намира в челната част на бурята „ Киърън ”.

„ В събота в Източна България към момента ще духа югозападен вятър и температурите ще останат високи. Но в западната част на страната ще има обилни превалявания ”, сподели още синоптикът.

По-дългосрочната прогноза сочи, че през по-голямата част на ноември температурите ще останат над климатичните правила.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР