Жълт и оранжев код за краткотрайни и временно интензивни валежи

...
Жълт и оранжев код за краткотрайни и временно интензивни валежи
Коментари Харесай

В 15 области в Централна и Източна България е обявен жълт и оранжев код за дъжд

Жълт и оранжев код за краткотрайни и краткотрайно интензивни превалявания е публикуван за 15 области в Източна и Централна България в петък (7 юли). Оранжев е кодът за три области - Велико Търново, Търговище, Шумен, а за останалите е жълт. Има условия и за градушки. Това демонстрира прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология.

Преди обяд над по-голямата част от страната ще бъде най-вече слънчево. Отначало над западните региони, а след обяд и през нощта против събота в цялата страна, ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни, краткотрайно интензивни превалявания и гръмотевици.

 Климатолог: В идващите седмици ще е топло, само че преваляванията няма да спрат Климатолог: В идващите седмици ще е топло, само че преваляванията няма да спрат

В региона на Централен Балкан, Лудогорието и Югоизточна България дъждовете ще са по-интензивни и обилни. Ще има и градушки. Ще духа сдържан и мощен вятър от запад-северозапад, в източните региони от север. Максималните температури ще са сред 27 и 32 градуса, в София - към 28 градуса.

Преди обяд в планините ще бъде най-вече слънчево. След обяд ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност и на доста места ще има краткотрайни превалявания, гръмотевици и краткотрайно увеличаване напразно. В региона на Централен Балкан, Странджа и Сакар явленията ще са интензивни и преваляванията ще са обилни. Ще духа сдържан и мощен вятър от север-северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде към 22°, на 2000 метра - към 16°.

По Черноморието ще бъде най-вече слънчево, след обяд с развиване на купеста и купесто-дъждовна облачност. Привечер и през нощта против събота ще има краткотрайни, краткотрайно интензивни превалявания и гръмотевици, на повече места по южното крайбрежие. Ще духа сдържан до мощен вятър от север-северозапад. Максимални температури: 27°-29°. Температурата на морската вода е 22°-26°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР