Жалко е, че в настоящата ситуация България ще стои най-малко

...
Жалко е, че в настоящата ситуация България ще стои най-малко
Коментари Харесай

Илияна Йотова: Жалко е, че България поне два месеца ще стои на едно място

Жалко е, че в актуалната обстановка България ще стои минимум два месеца на едно място, а е единствената в Европейски Съюз, която не е стигнала до втория транш от Плана за възобновяване, сподели нощес във Варна вицепрезидентът Илияна Йотова. По думите ѝ с измененията в Конституцията създателите им са желали да няма повече самостоятелни служебни кабинети, определяни от президента, а да се обезпечава въздействието на моментното болшинство по време на предизборната акция. Довчера управлявалата у нас некоалиция обаче към този момент не е единна в ползите си, откъдето започнаха престрелки, опити за промяната на министри, политическа неустойчивост и раждане на нови рецесии, добави Йотова.

Тя напомни, че през юни - юли би трябвало да се появи новият отчет на Европейска комисия за върховенството на закона. От него значително ще зависи дали в миналото ще имаме и сухопътен Шенген, акцентира Йотова. Като проблем тя уточни и финансите на страната. За тях се говореше, че ще донесат непоклатимост, само че обстоятелствата и разсъжденията са толкоз разнопосочни, че това основателно провокира паника, уточни вицепрезидентът. Тя добави, че на фона на тези съществени проблеми занимаването с това кой да бъде външен министър повдига основателният въпрос за какво е толкоз значимо и за какво кандидатурата за външен министър се обвързва с изборите зад граница. Твърденията, че от избора на индивида на този пост зависи външнополитическата ориентировка на страната, са, меко казано, приказка за наивници, уточни Йотова. Тя разяснява още, че когато министър председателят е и външен министър, това значи, че страната е в извънредно нестабилна политическа обстановка, че няма доверие сред партиите. От толкоз доста професионални дипломати, които са горделивост за България, да няма кого да сложат за външен министър, ми се коства необикновено, уточни Йотова. И добави, че в цялата тази обстановка в действителност единственият поръчител за спазването на Конституцията се явява президентската институция и президентът.

Независимо от всички нови рецесии, които се забъркват всеки ден, текстовете на законодателството се следват, и президентът Радев се пробва да бъде поръчител за провеждането на почтени избори в страната, добави Йотова. Тя насочи обръщение към депутатите да се работи за осъществяване на естествен и почтен избор, който няма да е лек, защото ще бъде „ две в едно ". За страдание и този път европейската тематика още веднъж ще отстъпи и ще се приказва повече за националните ни проблеми, а щеше да е хубаво да се чуе гласът на българите в границите на цялостната европейска акция, разяснява Йотова.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР