Жалко е, че се обръща внимание само на телесните травми.

...
Жалко е, че се обръща внимание само на телесните травми.
Коментари Харесай

Мадлен Алгафари: Превенцията на насилието е ограмотяване

„ Жалко е, че се обръща внимание единствено на телесните контузии. Това, което вади хляба на психолозите, е работата с психичните контузии, които са доста по-трайни, те се трансформират в признаци. Това не би трябвало да бъде подценявано. Насилието не е за подценяване, то беше катализирано от пандемичните години, то е разследване от метода на развиване на човека в цивилизования свят, който за жалост, по нездравословен метод показва експанзията си. Агресията има и различен метод на изложение ”.

Това съобщи психологът Мадлен Алгафари в предаването „ Твоят ден ” по NOVA NEWS. Повод за думите й е експанзията против 18-годишната Дебора от Стара Загора и вълната от случаи на принуждение, които станаха известни в последните дни.

„ Лоша рана заздравява, неприятна дума не се не помни ”, напомни тази остаряла поговорка Алгафари.

Според нея е допустима предварителна защита на насилието. За целта е належащо ограмотяване. „ Да може осъзнатостта да пораства. Детето би трябвало да бъде отглеждано с грижа, с внимание, с обич. Никой не се ражда садист, има потребност от характерна диагностика. Необходима е култура. Има един предмет – себепознание, с цел да може родителите да не позволяват същите неточности, каквито са допускани с тях ”, сподели психологът.

Насилникът има недостиг на обич – майчина, бащина обич, сподели Алгафари. „ Липса на онази здравословна почва, която се налива от бременността до първите 7-8 години, върху която по-късно никнат бурени на деструктивно държание, което може да бъде и автоагресивно ”, изясни тя.

Здравословната експанзия се назовава спокойна мощ и топла решителност – когато умеем със ценене и доброжелателност към другия да заявим злост, неодобрение, неспокойствие. Тогава не формираме принудител. „ Когато етикетираме, наскърбяваме, да не приказваме за посегателство и удряне, ясно е, че отглеждаме потаен реваншизъм и индивидът след това търси къде да го вентилира ”, сподели психологът.

„ Хората всеобщо не схващат, не познават себе си. Болестите са поникнали първо в мисленето, в метода, по който гледаме на себе си и на света ”, сподели Алгафари. Според нея постоянно има късмет човек с психически контузии да ги преживее. „ Травмата не е самата обстановка, а метода, по който я претърпяваме ”, добави тя. 

„ Ако променим нещо в душата, то се трансформира и в тялото. Ние можем да се самолекуваме. Традиционната медицина не е разделяла душата от тялото ”, добави Алгафари.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР