Жалбата на ВМРО е неоснователна, търси да пренесе политиката на

...
Жалбата на ВМРО е неоснователна, търси да пренесе политиката на
Коментари Харесай

Щабът на Панов-Моасе: Жалбата на ВМРО е неоснователна

Жалбата на Вътрешна македонска революционна организация е неоснователна, търси да придвижи политиката на територията на съда, явно - поради слаба политическа позиция в тези президентски избори. Това разяснява пред Българска телеграфна агенция Емил Георгиев от самодейността " Правосъдие за всеки ", представител на щаба на претендентите за президент и вицепрезидент Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе.

Вчера Вътрешна македонска революционна организация внесе тъжба във Върховния административен съд с гледище да бъде анулирано решението на ЦИК за вписване на кандидатпрезидентската двойка Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе за присъединяване в изборите на 14 ноември, защото, съгласно тях, претендентът за вицепрезидент не извършва едно от конституционните условия за регистрация, а точно - не е живяла в България през последните пет години.
От щаба на Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе разясниха, че са се срещнали с жалбата на Вътрешна македонска революционна организация и на този стадий я считат за изцяло недоказана.

" Намираме, че като доказателства не могат да бъдат кредитирани изборни цитати от много по-дълги изявленията, които са дадени от госпожа Касимова във времето, без да бъде съгласуван подтекстът на въпросните изявленията и наличието им в целокупност ", сподели Емил Георгиев.

" По отношение на юридическата стойност на жалбата намираме, че същата е по-скоро неприемлива, защото не визира правата на Вътрешна македонска революционна организация в тази политическа конкуренция ", уточни още той.

" Вярно е, че госпожа Касимова в петте години, предшестващи издигането на нейната кандидатура, е живяла както в България, по този начин и отвън страната. Вярно е, че също по този начин, с цел да бъде записана, дружно с господин Панов, като кандидатпрезидентска двойка, е подписала декларация, съгласно която дава отговор на изискванията за уседналост. Преди тя да подпише декларацията, е направила инспекция на своите пребивавания в България и отвън нея, и нейната инспекция сочи, че тя преди всичко е обитавала в България ", изясни Емил Георгиев.

По думите му, това се обосновава по няколко линии. На първо място - както тя е имала към този момент опцията да изясни в свои медийни участия - тя е майка на дете в неравностойно състояние, което повече от други деца се нуждае от майчината непосредственост. И на второ място - центърът на професионалните ползи на госпожа Касимова е в България. " С други думи, мястото, където тя изкарва парите за своята и на фамилията си издръжка, е в България, откъдето следва и това, че тя е прекарвала повече време в България ", добави представителят на щаба ѝ.

Емил Георгиев означи, че в Изборния кодекс има доста къси периоди за изговаряне.

" В това произвеждане ответник против жалбата на Вътрешна македонска революционна организация е на процедура ЦИК, нашата кандидатпрезидентска двойка биха били заинтригувани лица ", добави той и обясни, че доказателствената тежест е у Вътрешна македонска революционна организация, т.е. от " групировката би трябвало да потвърдят изказванията си. Бидейки хора на правото, ние не се тормозим от правни борби, изключително когато знаем, че правните причини са на наша страна ", съобщи още Георгиев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР