Жалбата на Атлетико Мадрид срещу Барселона може да предизвика криза

...
Жалбата на Атлетико Мадрид срещу Барселона може да предизвика криза
Коментари Харесай

Възможните тежки последствия за Барса от казуса „Гризман”

Жалбата на Атлетико Мадрид против Барселона може да провокира рецесия с неизчислими последствия в Кан Барса. Там никой не вземаше насериозно проблема „ Гризман”, та някои даже си мислеха, че Мигел Анхел Хил прави диверсионни тактики, с цел да успее да измъкне Нелсон Семедо по-лесно с помощта на заканите си. Босът на Атлетико обаче е изцяло сериозен и жалбата е двупосочна: към футболните и към правосъдните управляващи.

В света на футбола не се зачита възбраната за преговаряне с футболист с настоящ контракт. Мнозинството клубове не съблюдават тази норма и тъкмо по тази причина и не се съдят между тях. В този случай обаче мадридският клуб се почувства потиснат от Барса и от досегашния си състезател, та заради съществуването на доказателства реши да заведе тези тъжби.

А по какъв начин по този начин Атлетико има доказателства? По всичко проличава, че някой вътрешен човек от интервенцията е останал зле третиран от Гризман и по тази причина е минал на страната на „ дюшекчиите”. Когато човек се отхвърли от собствен поддръжник, който познава издъно всичките му ходове, рискува да му се случат сходни неща. Помним от сериала „ Пионерът” за Хесус Хил по какъв начин някогашният президент на Атлети и кмет на Марбейя в профил своя юрист Хосе Луис Сиерра и от този момент насетне стартира да му пари под краката поради куп извадени уличаващи документи. В случая с Гризман наподобява, че се е случило нещо от този жанр.



Ако жалбата на столичния клуб мине, в Барса ще се видят задължени да платят още 80 млн. евро, тоест цялата трансферна сума ще скочи от към този момент платените в Ла Лига 120 милиона наказателна клауза до цели 200 милиона. Това би бил вторият най-скъп трансфер в историята на футбола след този на Неймар в Пари Сен Жермен. Отгоре на това Гризман ще получи наказване. Най-вероятно то ще е финансово, но може и да бъде лишен от спортни права за няколко месеца по сходство на Мексес и Какута, задето подписаха с други клубове без знанието на актуалните си в прорез с трансферния правилник на ФИФА.

Жалбата на Атлетико ще отиде и в правосъдните управляващи в страната, с цел да вземе решение някое съдилище по указ 1006, отнасящ се до клаузите с неустойки за анулиране на контракти, употребявани единствено в Испания. В контракта на Антоан Гризман с мадридския клуб заложената наказателна клауза беше 200 млн. евро, когато през март т.г. Барселона влезе в контакт с футболиста без знанието на „ дюшекчиите”, и слезе до 120 милиона на 1 юли.

Очевидно е, че „ блаугранас” и френската звезда са изчаквали неустойката по клаузата да намалее, с цел да я платят. Атлетико от своя страна ще опита да потвърди, че договорът сред другите две страни е подписан, когато неустойката е била от 200 млн. евро, а съгласно добре осведомени източници от управлението ги има и нужните доказателства.



С жалбата си Атлетико желае да даде образец. От една страна, с цел да не среща в никакъв случай повече демонстрация на пренебрежение и даже оскърбление нито от Барса, нито от който и да било различен клуб. От друга, с цел да не се случва още веднъж футболист да се надсмива над „ лос рохибланкос”, както правеше и още прави Гризман. Макар ходът с подновяването на контракта му предишното лято да бе на хартия добър и играчът да бе арестуван при цялата атака от Каталуня, заплатата за тази година оставане на „ Метрополитано” (20 млн. евро) действително измива разликата с нарасналата наказателна клауза по клаузата за анулиране – от 100 млн. на 120 млн. евро.

В следствието на договорката могат да се открият незаконни практики от страна на ръководителите на Барса – подписан без дата контракт, който е същият като този от 2018 година, както и документ с дата за реализирано съглашение през март т.г. Казусът „ Гризман” може да удари непосредствено даже по президента на „ блаугранас” Джосеп Мария Бартомеу. Сандро Росел, който готвеше завръщането си отпред на клуба в средносрочен проект, може да форсира нещата и да се опита да го стори в кратковременен.



И всичко това единствено поради демонстрацията на превъзходство с обществено оповестеното предпочитание да се заплаща разсрочено неустойката за анулиране на контракта на французина и твърдото отричане да се договаря за трансфер на Нелсон Семедо в противоположната посока. Всичко е толкоз неуместно от страна на Барса и толкоз свястно от страна на Атлети, че всяко друго решение на футболните и правосъдните управляващи, с изключение на в интерес на мадридчани, би било голям скандал и срам.

Но в това време и това да загуби сходен мегаказус толкоз мощен клуб като Барса също е доста мъчно, колкото и в този случай Ла Лига да счита Атлети за правия. Да забележим какво мислят ФИФА и Кралската испанска футболна федерация.
Хавиер Гомес Матайянас, „ Ел Конфиденсиал”
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР