Жак Делор – бивш председател на Европейската комисия, една от

...
Жак Делор – бивш председател на Европейската комисия, една от
Коментари Харесай

Отиде си Жак Делор, бащата на еврото

Жак Делор – някогашен ръководител на Европейската комисия, една от водещите фигури в построяването на обединена Европа и татко на еврото, умря на 98-годишна възраст, съобщи Агенция Франс Прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Новината заяви щерка му Мартин Обри.

Делор е умрял в дома си в Париж в съня си. Вестта за кончината му пристигна часове след тази за гибелта на различен изтъкнат европеец – немския политик деец Волфганг Шойбле.

Жак Делор бе министър на финансите (1981-1984) при френския президент Франсоа Митеран. По това време той бе отпред на допитванията до публичното мнение и социалистите желаеха да го повдигнат за претендент за държавен глава за изборите през 1995 година. Делор обаче отхвърли. В резултат на власт пристигна десният Жак Ширак.

„ Не скърбя за това, само че не споделям, че съм бил прав. Моят метод на правене на политика не беше същият “, сподели Делор в изявление през 2021 година

Той бе отпред на Европейската комисия от 1985 до 1995 година и се трансформира в един от архитектите на модерна Европа. В основата на това бе основаването на единния пазар, подписването на Шенгенските контракти, на Единния европейски акт, пускане на програмата за студентски продан „ Еразъм “, промяната на Общата селскостопанска политика (ОСП), основаването на Европейския стопански и валутен съюз, което докара до появяването и на еврото.

По негово време - през 1993 година, влезе в действие Договорът от Маастрихт, оформил Европейски Съюз в днешния му тип.

През март 2020 г. Делор призова държавните и държавните ръководители на страните от Европейски Съюз да са по-солидарни в миг, в който те спореха за общия европейски отговор на пандемията от COVID-19.

Същевременно Делор пледира за усилване на европейския федерализъм и прикани за повече смелост и храброст сега, в който настъпваше „ Брекзит “ и в който към Европейски Съюз биват отправяни офанзиви от всевъзможен жанр популисти, акцентира Агенция Франс Прес.

Жак Люсиен Жан Делор, както е цялостното му име, е роден в Париж на 20 юли 1925 година По обучение е правист, експерт по стопански политики. Първоначално работи в Банк дьо Франс, а след това във Френската конфедерация на християнските служащи и взе участие в трансформацията на синдиката, трансформирал се във Френска демократична конфедерация на труда.

Присъединява се към социалистите чак на 49-годишна възраст, като акцентира, че е воден от желанието да бъде от изгода.

Като финансов министър той бе един от основателите на обрата към бюджетни икономии от 1982 година, като по този метод бе избегнато потъването на Франция в инфлация.

Жак Делор заема рекордните три пъти поста ръководител на Европейската комисия в интервала 1985-1995 година Тази ера беше белязана от конфликти сред последователите на федерализма, като Делор, вярващи, в концепцията за един още по-тесен съюз, и съперници на тази концепция като тогавашната английска премиерка Маргарет Тачър, която изрично се противопоставяше на каквото и да било преотстъпване на пълномощия на Брюксел и на концепцията за една наддържавна федерация.

По времето на Делор паднаха комунистическите режими в Източна Европа и Берлинсата стена. Европейски Съюз се разшили с пет страни – Испания, Португалия, Австрия, Швеция и Финландия.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР