Jaguar C-X75 най-накрая е пуснат на улицата, 14 години след

...
Jaguar C-X75 най-накрая е пуснат на улицата, 14 години след
Коментари Харесай

Jaguar C-X75 най-накрая става легален за движение по улиците

Jaguar C-X75 най-сетне е пуснат на улицата, 14 години откакто зашеметяващият концептуален суперавтомобил беше показан за първи път на автомобилното ревю в Париж през 2010 година

Jaguar обаче не взе участие в това начинание. Вместо това достойнството се пада на Callum - компанията за дизайн и инженеринг, учредена от дизайнера на C-X75 Иън Калъм.

Въпросният C-X75 се намира във Англия и единствено прилича първичната идея. Механичните му характерности са доста разнообразни. Автомобилът стартира живота си като един от петте клонинга на C-X75, издигнати от WAE, преди този момент Williams Advanced Engineering, с цел да бъдат употребявани като каскадьорски коли за кино лентата за Джеймс Бонд " Спектър " от 2015 година

 width=

C-X75 служи за возило на един от злодеите, а Бонд се придвижва с автомобил от обичаната си марка, в тази ситуация Aston Martin DB10. Този автомобил беше създаден за появяването си на огромния екран, въпреки че послужи и като мощен прелиминарен вид за идната смяна на дизайна на Vantage. Четири от петте каскадьорски автомобила C-X75 оцеляха при снимането на кино лентата и по-късно бяха продадени на публиката, а в този момент един от тях е мощно модифициран от Калъм, с цел да бъде приспособен за пътна приложимост.

Каскадьорските коли имат особено направено тръбно шаси с пространствена рамка и се движат с окачване, съобразено с ралитата. Освен това те са оборудвани с версия на 5,0-литровия V-8 с компресор, вместо с хибридната настройка, показана в концепцията на JLR.

Сред модификациите, нужни за покриване на условията за самостоятелно утвърждение на транспортното средство (IVA) във Англия, Калъм трябваше да конфигурира всички наложителни детайли, които се намират в множеството коли, като да вземем за пример подобаващи огледала, нова комутационна инсталация, утвърдени за Европа стъкла, изпускателна система, отговаряща на условията за излъчвания, и доста други. Калъм споделя, че са направени стотици промени. Във Англия е по-лесно да се създадат несерийни коли легални за придвижване по улиците заради разпоредбите за типово утвърждение на един автомобил там, тъй че сходно преустрояване за Съединени американски щати може да не е използвано.

 width=

Калъм направи и няколко промени, с цел да усъвършенства външния тип на автомобила и някои от характерностите на ръководство. Разстоянията сред панелите бяха понижени и подравнени, а повърхностите на детайлите от въглеродни нишки бяха прецизирани. Други повърхности също бяха обработени и пребоядисани. Направени са и някои корекции по окачването.

Първоначалната идея на C-X75 беше показана със серийно хибридно задвижване, в което вместо стандартен бензинов мотор се използваха двойка реактивни турбини. Jaguar удостовери проектите си за произвеждане година след дебюта на концепцията, а серийният модел трябваше да употребява 1,6-литров турбокомпресор 4, който тимът на Williams F1 планираше да употребява в надпреварите, преди F1 да вземе решение за настоящия формат на мотора V-6 с турбокомпресор. Икономическите действителности и мощната конкуренция от страна на одобрените марки за суперавтомобили накараха Jaguar да приключи плана C-X75 единствено година след неговото създаване.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР