Жаблянов първо бе предупреден от председателя на парламента Димитър Главчев

...
Жаблянов първо бе предупреден от председателя на парламента Димитър Главчев
Коментари Харесай

Скандал в парламента с декларацията на БСП за 10 ноември

Жаблянов първо бе предизвестен от ръководителя на Народното събрание Димитър Главчев да не излиза отвън времето. Той обаче не се съобрази и изиска още време.
Главчев отхвърли и го предизвести, че може да бъде отхвърлен освен от трибуната, само че и от залата, заяви Българска телеграфна агенция.

В разногласието се включи и ръководителят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, напомняйки на сътрудника си социалист, че е част от управлението на Народно събрание, има парламентарен устав и не може да го нарушава. Декларация, която е 10 минути, би трябвало да е 10 минути, а не 12 минути, не може да се желае още минута от горната страна, аргументира се Цветанов.

Не позволявайте на никого да ви крещи, желаеме обективност, предходната декларация (на ДПС) беше 13 минути, ние желаеме също, намеси се и Крум Зарков от Българска социалистическа партия.

Иначе в декларацията на ПГ на левицата се отбелязва, че 10 ноември е датата, на която не просто се е провел следващият пленум на Централен комитет на Българска комунистическа партия, а датата, на която е сложено началото на демократичното развиване на България.

28 година от 10 ноември 1989 година - дългият път на демокрацията >>

Констатира се, че в границите на прехода постоянно е имало радикални политически настройки у нас, граничещи с екстремизъм. И тук достижението на прехода е изолирането на тези детайли, които жадуваха за друго общество, за разрушение на конституционния ред, уточни Жаблянов.

Великото национално заседание и новата конституция бяха резултат от невиждан акт на консенсус сред политически сили, които в своите платформи постоянно изповядваха радикални концепции, регистрират от Българска социалистическа партия. Валери Жаблянов означи, че към този момент 26 години конституцията продължава да основава благоприятни условия за подсилване на демокрацията, действие на страната в сходство със актуалните правила.

През 1989 година се зародиха и радикалните придвижвания в Народно събрание, които проповядваха протест на плана на конституция, е прочитът на Българска социалистическа партия.

Радикалните политици на прехода предлагаха у нас да има избори до цялостна победа на демократичните сили, да се форсира приватизацията без оглед на положението на стопанската система, да се вкара /при първото държавно управление на СДС/ разрушение на груповия темперамент на селското стопанство, изброи Жаблянов.

Част от тези оферти на радикалните сили бяха осъществени, част се натъкнаха на съпротивата на българските жители, заключи Валери Жаблянов.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР