Ж ителите на Йерусалим и Газа казват, че се готвят

...
Ж ителите на Йерусалим и Газа казват, че се готвят
Коментари Харесай

Конфликтът ескалира и никой не очаква скорошен край

Ж ителите на Йерусалим и Газа споделят, че се готвят за нескончаем спор, до момента в който палестинските бойци и израелските сили не престават да разменят удари.

От понеделник вечерта бойците са изстреляли десетки ракети против Израел, а Израел реагира, като уцели цели в Газа. Насилието, което в най-тежкото в региона от 2018 година, докара до жертви и от двете страни.

Би Би Си () беседва с жителите за страховете им.

Южният израелски град Ашкелон понесе най-голямата тежест

на последните обстрелвания с ракети от страна на Газа. Войнственото крило на Хамас предизвести, че ще трансформира в „ ад” живота тук и това наподобява тъкмо по този начин за локалните поданици.

Постоянният писък на сирените, предупреждаващи за въздушно нахлуване, ги кара непрекъснато да търсят прикритие. Чуват се мощни гърмежи и се вижда бял пушек по небето, до момента в който израелската система за противоракетна защита прихваща множеството ракети.



Редица здания обаче са непосредствено наранени. Убити са две дами. Десетки хора са откарани в болница за лекуване. Много от по-старите здания тук нямат бомбоубежищата, които в този момент са общоприети за Израел.

Една жена споделя ужасяващият миг, когато

ракета е блъснала къщата ѝ, до момента в който тя се е криела в дрешника .

Повечето хора тук се приготвят за тежка замяна на удари, която чакат да продължи и през идващите дни.

„ Този кръг на принуждение ще стигне надалеч. Сега, когато има жертви, хората тук желаят казусът с Хамас да бъде решен един път завинаги”, споделя различен локален гражданин.

Междувременно Газа не е преживявала сходна обстановка от години. Този плачевен, претъпкан град, доста добре знае какво значи война.

Главната комерсиална улица в града е съвсем празна, като се изключи няколко купуваци. Повечето магазини бяха затворени преди Ейд ал Фитр (бел.ред. Рамазан байрам) – най-важният набожен празник за мюсюлманите.

Бомбардировките не стихват, защото звукът от палестински ракети и израелски въздушни удари отеква в района във вторник сутринта.

Израелски въздушен удар удари жилищен блок, в който живеят стотици поданици .

Нападението умъртви двама военни водачи на ислямския джихад, които се криеха вътре.

„ Това е израелски тероризъм, ние сме почтени цивилни. Децата ми са ужасени, те не желаят да се приберат още веднъж от боязън от нови въздушни удари”, споделя жена с вик, носейки дребното си дете, до момента в който бяга от постройката.

Откакто стартира кръгът на принуждение, жителите се втурнаха по домовете си, с цел да избягат от атентата.

Газа няма убежища или предупредителни сирени, тъй че жителите на града нямат други благоприятни условия с изключение на да се скрият в домовете си .

„ Не знаем какъв брой дълго ще продължи този кръг от принуждение. Изглежда, че ескалацията продължава”, споделя локалната жителка Шерин Емададейн. „ Майка съм на четири деца, живеем в апартамент в седеметажна постройка. В нашата постройка няма мазе, не знам къде ще избягаме, в случай че постройката ни бъде бомбардирана”, споделя тя.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР