Изземането на античните предмети от колекцията на Васил Божков ще

...
Изземането на античните предмети от колекцията на Васил Божков ще
Коментари Харесай

Започва изземването на колекцията на Васил Божков, каква ще е съдбата ѝ

Изземането на античните предмети от сбирката на Васил Божков ще стартира през днешния ден,съобщава Българска национална телевизия, базирайки се на свои източници. Само 212 от близо 3000 артефакта са регистрирани по Закона за културното завещание, сочи информация на Министерството на културата.

Какво прави тази сбирка толкоз скъпа и каква ще бъде ориста ѝ? Мнението си дава на проф. Иван Маразов. Тракологът е измежду консултантите на Божков в интервала, когато предприемачът се снабдява с най-ценните находки в своята сбирка.

Една от най-забележителните сбирки освен в България, само че и в света, по оценка на специалисти. Ритони, антични съдове за вино и единствените сребърни вази с изображението на митичния Орфей са част от сбирката.

" Той съумя да набави ужасно доста предмети, някои от които просто нямат аналози в музейните експозиции на света ", разяснява проф. Иван Маразов.

Няколко изложения показаха великолепието на сбирката през годините. Днес тя е предмет на следствие, което би трябвало да откри произхода на предметите. По закон той би трябвало да бъде посочен при регистрацията им. За 2700 от тях тя е почнала преди близо 10 години, само че и до момента не е завършила.

" Доколкото аз съм осведомен, огромна част са купени на аукциони и няма да не помни, веднъж той сподели: да им кажеш на твоите другари, че ето в този момент, тази ваза, аз съм я купил на аукцион като наддадох повече от Ермитажа ", прецизира специалистът.

По-голямата част от тези предмети са сребро. Среброто доста бързо корозира, когато стои дълго в земята. То трансформира структурата си, заради това то е доста нежно, елементарно се троши. И всяко едно преместване на предметите несъмнено е съпроводено с някакъв риск.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР