Изявленията на властите в България, че различни народи заедно с

...
Изявленията на властите в България, че различни народи заедно с
Коментари Харесай

Руски институт обвини България, че използва историческата памет като "разменна монета"

Изявленията на управляващите в България, че разнообразни нации дружно с съветския са взели участие в освобождението от Османската империя, са плод на " политическата обстановка " и в прорез с историческата памет. Това гласи публично известие на Руското военноисторическо общество (РВИО).

Публикацията " Именно Русия донесе свободата на България ", с дата 6 март, излезе по-малко от ден откакто патриаршията в Москва разгласи на конференция след визитата на патриарх Кирил в България, че в страната има " опити да се заличи паметта " в обществото за приноса, който има Русия в освобождението. Патриарх Кирил сподели, преди да напусне страната, че съветските бойци, взели участие в освобождението на България, не могат да се приравняват с други.

" Днес политическата обстановка се меси даже в святото дело по увековечаване на паметта нагероите на два приятелски православни народа. Президентът (на България Румен Радев) нищо не сподели за загубите, понесени от Русия, за компликациите, с които съветските дипломати се блъскват на Берлинския конгрес, когато цялата невоювала Европа си поделя триумфите на съветското оръжее. "

РВИО упреква Радев, че " официално отдавайки дължимото на Русия, той акцентира, че българската земя е освободена от бойци на доста нации. " Организацията акцентира, че въпреки съветската войска да е многонационална, би трябвало да се сложи под подозрение потребността тя да бъде делена на доста нации. " Разбира се, всички те са служили в редиците на Руската императорска войска или са ѝ били съдружници. И това е наша обща памет, която квързва нашите нации... Трябва ли обаче това да понижава заслугата точно на Русия? "

Това повтаря позицията на самия патриарх Кирил, изразил страдание, че някой дели съветската войска, освободила България, на обособени националности. РВИО даже цитира обява от уеб страницата на украинското посолство и я пояснява като изказване, че " надали не цялата съветска войска тогава е била украинска ".

От Освобождението до евреите и Червената войска

Отбелязва се още, че Русия е и остава мощна поради единството на народите, които и тогава е разрешило да бъде освободена България, затова е " погрешно " разделянето по народен симптом, осъществено от президента Радев. Според РВИО българските политици вършат сходни изявления " срещу волята на народа си, на личната си историческа памет. "

" Именно Русия донесе свободата на България преди 140 години - това е истина, която би трябвало да помнят българските политици, кото би трябвало да усвои всеки българки възпитаник. Историческата памет не може да е разменна монета, да служи за облекчаване на тщеславието на краткотрайни водачи. "

На 3 март, по време на отбелязването на празника на връх Шипка, където беше и патриарх Кирил, Радев изрази признателността на българския народ към воините от доста нации – руснаци, румънци, финландци, украинци, белоруси, поляци, литовци, сърби и черногорци и доста други, положили кости по бранните полета на Руско­-турската освободителна война за Освобождението на България. " За всички тях България е финален дом. Тях ние почитаме като свои герои. "

РВИО беше и една от организациите, чието управление интензивно се включи в задочния спор от края на предходната година за ролята на Червената войска в спасяването на българските евреи през Втората международна война. " Главният мотив за заемането на сходна позиция от българските управляващи е била променената конюнктура на военните фронтове, успеха на Червената войска край Сталинград и Курск, жертвите на руския народ, дадени за освобождението и на своята страна, и на страните от Европа, " означи тогава научният шеф на организацията Михаил Мяхков.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР