Изявлението на президента Румен Радев, че България не може да

...
Изявлението на президента Румен Радев, че България не може да
Коментари Харесай

Проф. Янев: Слава Богу, че нещо е влязло в главата на Радев

Изявлението на президента Румен Радев, че България не може да одобри наказания против Русия в региона на нуклеарната енергетика не почива на русофилски усеща или национализъм. Тук става дума само и единствено за ползите на България.

Това съобщи за БГНЕС специалистът по нуклеарна енергетика проф. Янко Янев, шеф на Института за ръководство на нуклеарните познания във Виена.

„ Слава Богу, че най-сетне има нещо, което е влезнало в главата на президента “, разяснява специалистът и добави, че би трябвало доста съществено да се отнасяме към нуклеарната стратегия на България, с цел да не заробим бъдещите генерации с нелепости.

Той напомни, че страната ни ръководи съветска нуклеарна технология от над 45 години на площадката на АЕЦ „ Козлодуй “, построили сме цялата инфраструктура за реакторите ВВЕР. „ Ние не можем да се откажем от това. Много почитам американската нуклеарна промишленост, само че сега доста мъчно ще построим американски реактор. Вижте даже поляците не могат да го построят и се обърнаха към корейците “, сподели проф. Янев.

Експертът не е уверен и в целесъобразността на диверсификацията на нуклеарно гориво. Според него не би трябвало да се купува нуклеарно гориво, което никой не желае да преработи. „ Нека не забравяме, че казусът е сигурност! Реакторът е на наша територия “, предизвести проф. Янев. / БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР