Изявлението на президента на САЩ Доналд Тръмп, че страната му

...
Изявлението на президента на САЩ Доналд Тръмп, че страната му
Коментари Харесай

Тръмп взе поредното си ирационално решение, засягащо целия свят

Изявлението на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, че страната му се изтегля от нуклеарното съглашение, е следващото ирационално решение, засягащо ползите на Америка и на света, написа френският в. " Либерасион ".

Нито целувките на френския президент Еманюел Макрон, нито по-хладните доводи на немската канцлерка Ангела Меркел, нито апелите на английския външен министър Борис Джонсън, който подкани президента на Съединени американски щати " да не изхвърля бебето дружно с мръсната вода ", не реализираха резултат. Тръмп сподели, че той прави ходовете на интернационалната шахматна дъска, без да демонстрира почитание към съдружниците си, които го посетиха във Вашингтон. Съединени американски щати са единствено една от шестте страни, подписали нуклеарното съглашение с Иран през 2015 година, само че могат независимо да провалят всичко, отбелязва френското издание, наблягайки, че Тръмп взе едностранно решение и при изтеглянето от парижкото съглашение за климата на 1 юни предходната година.

Защо, пита вестникът. Президентът на Съединени американски щати държи да извърши предизборните си обещания, без значение какъв брой са реваншистки във връзка с предходния президент Барак Обама или какъв брой са рискови за икономическите и геополитическите ползи на неговата страна и света. Независимо дали водят до опасност от невиждана рецесия с европейските съдружници, без значение дали водят до риск от въоръжен спор сред Израел и Иран в Близкия изток, в който Сирия и Ливан ще бъдат " странични жертви ".

Независимо дали компрометират вложенията на американски предприятия. Всичко това е без изключително значение, тъй като Тръмп е отпред на най-голямата международна мощ и има опция да блокира всички останали страни. Той направи тъкмо това, употребявайки за предлог една по-голяма цел: да резервира мира в Близкия изток и света - което, съгласно него, може да се реализира посредством подмяна на съглашението, подписано от Обама. Това е неговият метод да се показа като избавител на човечеството - в това число на иранския народ - който, както уточни Тръмп, е угнетен от режима на моллите.

Същевременно иранският президент Хасан Рохани съобщи, че желае да разиска с европейците, китайците и руснаците, с цел да реши дали Иран има интерес да остане страна по иранското нуклеарно съглашение след изказването на Съединени американски щати, че се отдръпват от него, съобщи Франс прес.

Рохани в същото време заплаши, че в случай че тези договаряния не дадат резултат, страната му е подготвена да възобнови неограниченото промишлено обогатяване на уран.

" От този миг съглашението е сред Иран и пет страни ", съобщи Рохани по иранската държавна телевизия, имайки поради Китай, Русия, Франция, Англия и Германия.

" Ще изчакаме да забележим какво ще създадат тези пет огромни страни. Наредих на външното министерство в идващите няколко седмици да води договаряния с европейските страни и другите две огромни страни, Китай и Русия. Ако тези договаряния подсигуряват ползите на иранския народ, нуклеарното съглашение ще се резервира и ще можем да действаме в полза на мира и сигурността на района и света ", сподели Рохани, който упрекна Тръмп, че води психическа война против Иран.

" Наредих на иранската Организация за атомна сила да вземе нужните ограничения да обновим, в случай че се наложи, неограниченото промишлено обогатяване на уран ", добави иранският президент.

" Ще проявим самообладание в продължение на няколко седмици, до момента в който текат консултациите и в случай че ползите ни не бъдат обезпечени, пътят пред нас ще е явен ", съобщи Рохани, представен от ТАСС.

Рохани добави, че Иран са страна, която съблюдава отговорностите си, а Съединени американски щати са страна, която в никакъв случай не ги съблюдава след решението на Съединени американски щати да се отдръпват от съглашението и да върнат глобите си против Техеран.

Съгласно подписаното през 2015 година нуклеарно съглашение Иран се ангажира в продължение на 15 години да не обогатява уран до повече от 3,67 % за гориво за нуклеарни централи и да не има повече от 300 кг уран. При по-висока степен на обогатяване и при задоволителни количества уранът може да се употребява за разработване на нуклеарна бомба, отбелязва Агенция Франс Прес.

По материали на БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР