Изявлението на Христо Стоичков по повод референдума в Каталуня е

...
Изявлението на Христо Стоичков по повод референдума в Каталуня е
Коментари Харесай

Мнението на Стоичков за референдума в Каталуня е лично, заявиха от външното министерство

Изявлението на Христо Стоичков във връзка референдума в Каталуня е направено в персонално качество и не показва позицията на Министерството на външните работи.

Това дадоха отговор от Министерство на външните работи на питане на " Дневник " дали институцията застава зад думите на Стоичков пред мексиканската телевизия " Унивижън ". Футболистът, който е почетен консул на България в Барселона, назова дейностите на испанското държавно управление " цялостен позор " и сподели, че европейската общественост би трябвало да работи с твърда ръка при случилото се.

" България почита конституционния ред и откритото единение на Испания, зачитането на върховенството на закона и спазването на правилата на правовата страна като съществени полезности за всяка страна - член на Европейски Съюз. Същевременно Министерство на външните работи показва своята угриженост от ескалацията на напрежението в Автономната област Каталуня на Кралство Испания ", гласи изказването на министерството. " Призоваваме напрежението да се реши благодарение на политическия разговор и според законодателството на Кралство Испания. "

Какво сподели Стоичков

Легендарният български футболист упрекна във франкизъм вицепремиерът на Испания Сорая Саенс де Сантамария (следване на правилата на военачалник Франсиско Франко – бел. ред.), оповестява осведомителната организация EFE, представена от " Марка ".

В ефира на мексиканската телевизия " Унивижън ", за която работи, Стоичков упрекна Сантамария, че дядо ѝ, татко ѝ и даже нейният малолетен наследник са почитатели на Франко, а тя го заплаши със съд.

Носителят на " Златната топка " за 1994 година изрази несъгласието си с дейностите на испанските управляващи по време на референдума за самостоятелност на Каталуня. Той ги дефинира като " цялостен позор ".

Стоичков твърди, че точно по разпореждане на вицепремиера полицията е изпратена да бие хората, гласуващи на референдума.

" Нейният дядо - франкист, татко ѝ също, тя самата, евентуално и синът ѝ. Тя ли ще ни споделя какво да вършим? Трябва да си подаде оставката, защото не може да пращаш полицията да бие почтени хора. Испанското държавно управление, вие сте цялостен позор. Затова ще бъдете там, където си заслужавате - отделени от света ", сподели Стоичков в ефира на мексиканската телевизия, с лента с флага на Каталуня на ръката си.

По-късно българинът още веднъж се включи в ефир, с цел да сервира извиненията си към Сантамария, само че продължи с рецензиите си към испанските управляващи.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Кризата в Каталуня (30)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР