Изявлението, което се очаква да бъде направено от президента на

...
Изявлението, което се очаква да бъде направено от президента на
Коментари Харесай

Турция: Думите на Байдън няма да имат правно основание

Изявлението, което се чака да бъде направено от президента на Съединени американски щати във връзка събитията от 1915 година, ще бъде единствено „ политическо изказване без правно съображение “, съобщи ръководителят на турския парламент Мустафа Шентоп, представен от Анадолската организация, съобщи организация " Фокус ".

„ Както се твърди, не съществува нито едно от изискванията, посочени в закона, събитията от 1915 година да бъдат избрани като геноцид “, сподели Шентоп. Неговите забележки пристигнаха по време на посещаване на гробище в столицата Анкара, където са заровени дипломатите и техните фамилии, потърпевши от арменски терористични организации. Шентоп също съобщи, че апелът на Армения за признание на " геноцида ", който опонира на историческите обстоятелства, " засенчва напъните за нормализиране на връзките сред Турция и Армения ". Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън има желание в събота да характеризира събитията от 1915 година като „ геноцид “.

Турска позиция по събитията от 1915 година

Позицията на Турция по отношение на събитията от 1915 година е, че гибелта на арменци в Източна Анадола е станала, когато някои от тях са застанали на страната на нахлуващите руснаци и са въстанали против османските сили. Последвалото пренасяне на арменците е довело до голям брой жертви. Турция възразява против представянето на тези произшествия като „ геноцид “, описвайки ги като покруса, при която и двете страни са претърпели жертви. Анкара неведнъж предлага основаването на взаимна комисия от историци от Турция и Армения, както и от интернационалните специалисти, които да изяснят казуса. Много американски президенти се въздържаха да назовават гибелта на арменците „ геноцид “, само че някогашният президент Барак Обама одобри арменската фраза „ Meds Yeghern “ или „ Ужасно зло “, с цел да опише нещастието, процедура, повторена от Тръмп.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР