Изявление на експерт на ООН, който е и съветник на

...
Изявление на експерт на ООН, който е и съветник на
Коментари Харесай

Експерт на ООН: Няма проблем руски войници да участват на Олимпиада

Изявление на специалист на Организация на обединените нации, който е и консултант на Международния олимпийски комитет, провокира гневни мнения. Думите са на Александра Ксантаки – специфичен делегат на Организация на обединените нации за детски права. Тя приказва по време на специфична среща, организана от МОК.

„ Не мисля, че има смисъл да се изключват всички съветски бойци и военни.. Те в никакъв случай не са били изключвани от олимпийското придвижване. Само тези, които са непосредствено забъркани в закононарушения против човечеството или в агитация на война, би трябвало да получат възбрана да се състезават “, съобщи Ксантаки.

Бордът на МОК има среща на следващия ден. На нея още веднъж ще се разисква шансът спортисти от Русия и Беларус да вземат участие на игрите в Париж. Не е ясно и дали този съвет на специалист ще бъде взет под внимание.

Същевременно в взаимно изказване министерствата външните работи на Полша, Англия, Литва, Латвия и Естония подчертаха, че „ не националността на спортистите дефинира тяхната роля, а фактът, че те са спонсорирани/подкрепени от своите държавни управления или бизнеси, подкрепящи режима в Кремъл, която продължава своята нападателна война против Украйна “.

„ Няма нито една причина да се оттеглим от съглашението за изключването за съветски и беларуски спортисти, несъмнено от МОК преди повече от година, незабавно след началото на пълномащабното навлизане на Русия в Украйна “, се споделя в взаимното изказване.

Руски и беларуски спортисти са отстранени от множеството огромни спортни събития към този момент година. Решението беше взето дни след началото на през февруари 2022 г.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР