Изявеният наш документалист и картограф д–р Стефан Пейков е издъхнал

...
Изявеният наш документалист и картограф д–р Стефан Пейков е издъхнал
Коментари Харесай

Картографът д-р Стефан Пейков почина преди откриването на изложбата си в Пловдив

Изявеният наш документалист и картограф д–р Стефан Пейков е умрял ненадейно, до момента в който открива своята галерия " Македония в европейската етническа картография ". Това се е случило през днешния ден към 16 часа в Народната библиотека " Иван Вазов " в Пловдив, удостовери нейният шеф Димитър Минев.

" Изведнъж му прилоша, припадна и до момента в който пристигна Бърза помощ, умря ", сподели той. Очевидци са станали най-малко 70–80 души, множеството от тях историци, документалисти и картографи, написа " 24 часа ".

По нищо не изглеждало, че на д–р Пейков не му е добре. " Пристигна за откриването ухилен и в въодушевление ", разказа Димитър Минев. И тъкмо преди началото се случило непоправимото.

Изложбата в Пловдив е по самодейност на изявения документалист и включва 40 карти, събирани от доста места. Експозицията показва по какъв начин Македония е била тълкувана в европейските среди. В Пловдив ще остане до края на месеца, а по-късно отпътува за Скопие.

Жалко, че това хубаво събитие беше предшествано от кончината на Стефан Пейков, скърбят участвали. По думите им той е получил солиден инфаркт, само че следва аутопсия, която ще каже повода.

Пейков е на 78 години, работил е през втората половина на предишния век дружно с Людмила Живкова и с траколога проф. Александър Фол – като част от разнообразни експедиции у нас и в чужбина, свързани с проучването на езотерични феномени и обстоятелства.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР