Изводите са част от британски парламентарен доклад Съсипани животи, унищожени

...
Изводите са част от британски парламентарен доклад Съсипани животи, унищожени
Коментари Харесай

Женомразство и сексуални посегателства - обичайни явления в музикалната индустрия

Изводите са част от английски парламентарен отчет
" Съсипани животи ", " унищожени кариери от мъже, които в никакъв случай не са се сблъсквали с следствията от дейностите си " - английски парламентарен отчет разобличава необятно публикуваните в музикалната промишленост женомразство и полови похищения, оповестяват Агенция Франс Прес и Българска телеграфна агенция.

Документът, който обгръща целия бранш - от радиостанциите до оркестрите, звукозаписните студиа и фестивалите, подлага на критика така наречен " момчешки клуб " или бранша, доминиран от бели мъже, който съществено дискриминира дамите. През 2023 г. те се издигнаха на върха на английските ранглисти за музикални продажби, както в никакъв случай до момента, като седем от 10-те най-търсени песни бяха изпълнени от дами.

Успехът на звезди като Майли Сайръс, Тейлър Суифт, Рей или Либианка обаче прикрива по-мрачна действителност: дамите " съставляват по-малко от една трета от най-продаваните реализатори и са едвам 14 на 100 от създателите на песни ", се показва в отчета, представен от Агенция Франс Прес. Недостатъчното показване на дамите е на всички места, изключително на управителни постове, само че също по този начин и измежду изпълнителите, подписали контракти с огромни звукозаписни компании, в радио или стрийминг платформите, хедлайнери на фестивали или реализатори, борещите се за най-престижни награди.

Докладът на парламентарната Комисия по въпросите на дамите и равенството показва картина на английската музикална промишленост, която е ужасна за дамите, а още повече за расовите малцинства и представителите на ЛГБТ+ общността, отбелязва още Агенция Франс Прес. Проблемът визира доста страни и е прочут от няколко години.

Най-големият английски музикален фестивал - Гластънбъри, беше подложен на критика предходната година за това, че хедлайнерите са единствено мъже, а през последните 20 години на известните подиуми са се изявили единствено пет дами. За тази година организаторката на форума Емили Ивис сподели, че се разисква опция да има две дами хедлайнери, като английските медии загатват Дуа Липа и Мадона.

Според Ивис казусът е систематичен и би трябвало да се прегледа на всички равнища в бранша: звукозаписни компании, радиостанции, музикални учебни заведения, където съгласно отчета дамите, които свирят на принадлежности, считани за " мъжки ", като тромпет или барабани, са оценени по-строго от сътрудниците си мъже. Това включва расова дискриминация, като докара до въвеждане на прослушвания " на мрачно " в огромни оркестри, измежду които и Нюйоркската филхармония. Списъкът на проблемите, разказани в отчета, въз основа на самостоятелни изявленията и предварителни изследвания, е дълъг и варира от неравнопоставеност при заплащането до редовно подценяване, като не се загатва непрекъснат напън за външния тип на дамите актьори, отбелязва Агенция Франс Прес.

В допълнение към дискриминирането на работното място, дамите са изложени също на тормоз и полово принуждение.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР