Изводът е само един - македонизмът победи. Може би окончателно.

...
Изводът е само един - македонизмът победи. Може би окончателно.
Коментари Харесай

Любомир Кючюков: Изводът е само един - македонизмът победи. Може би окончателно

Изводът е единствено един - македонизмът победи. Може би дефинитивно.

 

Това сподели шефът на Института за стопанска система и интернационалните връзки, някогашен посланик от Кариерата Любомир Кючуков по Българска национална телевизия.

 

Свидетели сме на голямо повишаване на антибългарските настроения в Северна Македония, като процентът на жителите, които считат България за зложелател.

 

Има струпване и на актове на физическа експанзия против български жители и жители с българско етническо съзнание в страната, както и против техни културни центрове.

 

За да се стигне до обстановка, когато полицията на двете страни би трябвало да бъде мобилизирана, с цел да предотвратява конфликти.

 

" Изводът е единствено един - македонизмът победи. Може би дефинитивно. И през днешния ден от целеустремено насаждана държавна теория той се трансформира в национално верую, споделяно от огромна част от жителите на РСМ.

Като главната заслуга за това е на българските политици през последните години ", счита Кючуков.

 

" Това, че в Скопие не са прави във връзка с историята, не значи, че ние в София действаме мъдро в политиката. Защото ние продължаваме да мислим за Македония като за територия, а не като за хора. А македонизмът е идеология, бореща се за съзнанието на хората и издигаща бариери сред тях. И тъкмо това се случва ", уточни той.

 

Отношенията сред двете страни постоянно са били функционалност от вътрешнополитически процеси и упоритости в София и Скопие. Неслучайно в предизборни обстановки проблемите се усложняват - тъй като има политически партии, които профитират от борбата.

 

Противопоставянето работи в интерес на радикалните хрумвания.

По думите му всяко изостряне на връзките по оста София-Скопие налива масло в огъня на македонския шовинизъм, което може да окаже съществено въздействие и върху ръководството в районен съд Македония. България няма интерес двустранните връзки да се употребяват като претекст за изострянето на политическото опълчване в Северна Македония и вътрешна дестабилизация на страната.

 

Дипломатът напомни, че най-пострадали от напрежението сред двете страни са българските жители и жителите с българско съзнание в РСМ, тъй като точно те са тези, които го усещат в своето всекидневие.

 

И наименуването на културни институции на македонски жители в Северна Македония с имена на български исторически персони, свързани с присъединяване на България през Втората международна война на страната на хитлеристка Германия, не спомага за развиването на положителни двустранни връзки – тъкмо противоположното, това е мотив за в допълнение напрежение и офанзиви против българите в РСМ.

 

" Дипломацията е инструмент на политиката. А българската позиция стана пленник на решението на едно ръководство, чиято външна политика бе безредна, непрофесионална.В резултат на неумелите си дейности България проигра цялото си предимство като страна-членка на Европейски Съюз, изпадайки в цялостна изолираност по този въпрос в границите на съюза ", изрази мнение Кючуков.

 

И акцентира:  " Българската дипломация съумя да извади българската политика от това неуютно положение, само че тя не може да надскочи заложените ѝ политически рамки ", приключи дипломатът.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР