Извисяващата се на 96 м над земята стрела на покрива

...
Извисяващата се на 96 м над земята стрела на покрива
Коментари Харесай

“Нотър Дам“ се възроди от пепелта след реставрация за 700 млн. евро

Извисяващата се на 96 м над земята стрела на покрива на “Нотър Дам ”, на върха на която е подложен чисто нов златен петел, още веднъж се открои в небето над Париж от края на предходната година. Хиляди поданици на френската столица и туристи се събраха да следят завръщането на най-емблематичните знаци на френската столица, което бе възприето като дефинитивно съживяване на най-прочутата катедрала в света след пожара, който едвам не я изпепели до основи през 2019 година
Работите по реставрацията обаче не престават с интензивно движение преди дълго чаканото разкриване, планирано за 8 декември тази година, предава 24 часа.Прочетете още
Над 500 души от разнообразни сфери на занаятчийството вземат участие в “строежа на века ”, като влагат усърдие, познания и старания, с цел да реализиран най-достойния за именития исторически монумент резултат.

“Вълнуващо е да видиш реставрацията на нещо с такава голяма културна стойност. При това с упоритостта да бъде направено за 5 години. Напомня ми за Кенеди и неговите думи за покоряването на Луната ”, споделя пред Си Ен Ен екскурзиант от Швеция, пристигнал в Париж дружно с щерка си и 80-годишния си татко. Голяма част от 860-годишната катедрала бе разрушена от големия пожар на 15 април 2019 година

“До настъпването на олимпийските игри (през юли) чакаме да премахнем скелето от горната част на кулата и да приключим по-голямата част от покрива, тъй че парижани и гости от целия свят да могат да видят какъв брой близо е катедралата за наново отваряне ”, сподели пред френския парламент Филип Йост от Rebuilding Notre Dame de Paris (публичния орган, виновен за консервацията и реставрацията на катедралата).

Именно тогава стрелката, която още веднъж е на мястото си, ще се разкрие в цялата си нова хубост пред очите на всички, a фасадата ще придобие типа си отпреди пожара.

Отсега мнозина, които се възхищават на готическата сграда, изпитват голямо неспокойствие да влязат още веднъж вътре. Туристи от всички краища на планетата планират специални посещения в Париж в началото на декември за паметното събитие и към този момент резервират хотели. Стотици хиляди парижани се готвят за тържествената гала като за същинско разкриване, а не като за отваряне след възтановка. Според данни на туристическите организации за 8 декември 2024 година в Париж ще дойдат над 14 млн. души.

Около 250 компании и ателиета за изкуство от цяла Франция вземат участие в реставрацията на “Нотър Дам ”. Сред служащите има дърводелци, каменоделци, скулптори, златари, стъклари и даже производители на органи, които възвръщат 8000-те тръби, петстепенната клавиатура и останалите детайли от органа, който е най-големият във Франция. Инструментът бе избавен по време на пожара, само че получи увреждания от водата при гасенето.

След огнения пъкъл от 2019 година първите две години от възобновяване на катедралата бяха отдадени напълно на сигурността на архитектурната структура – трябваше да бъде гарантирано, че тя няма да се срути при строителните работи. На процедура етапа на реставрацията стартира през септември 2021 година

През последните месеци най-видим прогрес е реализиран при възобновяване на рамката на покрива, шпила (стрелата) и огромните горни галерии. Паралелно в ателиетата се работи по възвръщането на истинския тип на скулптурите, измежду които и тези на 12-те апостоли, и фамозните гаргойли – водостоци под формата на митични чудовища.

Макар че истинският тип на “Нотър Дам ” ще бъде възобновен, президентът Еманюел Макрон изрази предпочитание съвременността да “заеме своето място измежду многото други столетия, които попадат в творбите на тази катедрала ”. През декември той разгласи конкурс, с цел да разреши на съвременни художници да пресъздадат шест от витражите от южната страна на “Нотър Дам ”, с цел да “отбележат XXI век ”.

Идеята обаче не се възприема с единогласие от френското публично мнение. Срещу нея бе събрана петиция, подписана от над 80 000 души, които упорстват един от най-разпознаваемите монументи на Париж да бъде реконструиран във типа отпреди пожара.

В “Нотър Дам дьо Пари ” има 120 витража, основани сред XII и XX век. От времето на Средновековието са единствено тези от северната, южната и западната розетки. Останалите са правени в интервалите на разнообразни реставрации през годините.

Във вътрешността на катедралата с изключение на витражите към този момент са възобновени фреските, а стените са главно почистени от следите на дима и последствията от гасенето. През юни живописен комитет, управителен от архиепископа на Париж, разпореди на дизайнера Гийом Барде изработването на главните детайли, свързани с богослуженията – олтара, амвона, катедрата, кръщелнята, седалките за вярващите. Според осведомени с концепцията той е заложил на минимализъм и доста изчистени форми, като мебелировката съчетава дъб и бронз. Дизайнерът Силвен Дюбюисон пък бе претрупан да работи върху реликвария, където ще бъде подложен тръненият венец на Христос – най-ценният предмет в съкровищницата на “Нотър Дам ”, който бе избавен още в първите часове от пламъците и сега се съхранява в Лувъра.

В памет на френския военачалник, който ръководеше реконструкцията на “Нотър Дам ” до нелепата си гибел в планинска злополука през август м.г., името му бе гравирано в дървото на кулата. Жан-Луи Жоржелен “ще остане вечно ” част от катедралата, сподели Макрон, който персонално участваше в процеса на гравиране на 8 декември 2023 година - деня, в който дъбовият шпил на катедралата се върна на мястото си.

Имената на другите, взели участие в реконструкцията, също са превърнати в непрекъснат детайл на обновената готическа постройка. Запечатана тръба беше сложена вътре в златния петел, инсталиран на върха на кулата стрела на 16 декември. В нея има документ, изброяващ 2000 имена на участници в големия градеж.

Предишният петел беше открит развален измежду руините ден след пожара. Вътре в него бяха мощите на Сен Дени и Сент Женевиев и откъс от трънения венец, останали непокътнати. Реликвите в този момент са сложени в новия петел съгласно епархията на Париж. Предстои на покрива да бъдат сложени 1350 листа от олово.

Старият петел, който не подлежеше на реституция, дружно с останките на шестте стъклописа, които би трябвало да бъдат заменени, ще бъдат сложени в музей, чието разкриване беше оповестено неотдавна от Макрон.

“Това ще бъде музей на изкуството, музей на историята, музей, който да опише непрекъснатата строителна площадка на “Нотър Дам дьо Пари ”, разгласи той. 

Цената на възобновяване на “Нотър Дам ” се чака да бъде почти 700 милиона евро. Общо 846 милиона евро са събрани като дарения от 340 000 донори в 150 страни. В дните след пожара някои от най-богатите хора във Франция се надпреварваха да афишират бомбастични суми в поддръжка на възобновяване. Твърди се, че всички дарени пари, които не са били изразходвани, ще отидат за подкрепяне на активността на катедралата под разнообразни форми. Окончателното довеждане докрай на всички елементи на плана се чака към 2029-2030 г.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР