Известното американско списание Vogue, което е надживяло не едно поколение,

...
Известното американско списание Vogue, което е надживяло не едно поколение,
Коментари Харесай

Неизвестно за известните: Скромният вестник, който се превърна в модната Библия

Известното американско списание Vogue, което е надживяло не едно потомство,  неотдавна навърши впечатляващата възраст от 130 години. В началото стилната библия обаче е просто вестник, а негов създател е предприемачът Артър Болдуин Тюрнюр. Първият тираж е отпечатан в Ню Йорк през декември 1892 година Тогава един образец е коствал 10 цента. Цели 70 години от съществуването си, издаието е ориентирано към представителките на висшето общество на Ню Йорк. Артър Тюрнюр замислил да сътвори списание, в чиито изявления да се приказва за навиците, отдиха, местата, които богатите дами посещават и облеклата, които носят. Вестникът бил прекомерно непретенциозен, само че незабавно придобил известност на уважавана от светското общество медия.

През 1905 година, година преди гибелта на Тюрнюр, Конд Монтроз Наст купува Vogue, и по този начин поствя началото на своята издателска къща Condé Nast Publications. По решение на издателя, вестникът стартира да излиза един път на 2 седмици, което продължава до 1973 година След това се трансформира в месечно списание. Цената на брой е увеличена от 10 на 15 цента. Именно Наст превърща Vogue от списание с тираж от 14 хиляди екземпляра и годишен приход от реклама на $100 хиляди, до паметно американско фешън издание.

Освен това Конд Наст извежда Vogue отвън рамките на Съединени американски щати. През 1916 година заради Първата международна война, са невъзможни доставките на списанието в Европа, тъй че тогава стартира неговото печатане непосредствено в Англия, по-късно и в Испания, Италия, Франция. Абонаментът за изданието се усилва внезапно по време на Голямата меланхолия, а и по-късно по време на Втората международна война. По това време редактор на  Vogue е известният критик и някогашният редактор на Vanity Fair Франк Крауншийлд. Това е и време, в което няма професионални модели, тъй че шивачите би трябвало сами да образоват своите манекени по какъв начин се върви по стилния подиум.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР