Известно ми е, че има съпротива срещу предложените от нас

...
Известно ми е, че има съпротива срещу предложените от нас
Коментари Харесай

Цачева бори битовата престъпност и нейната сестра е жертва на грабеж

" Известно ми е, че има опозиция против препоръчаните от нас промени в Наказателния кодекс. Но няма пречк а в Народното събрание и правната комисия още веднъж да се преценяват тези мнения ", разяснява пред НоваТВ правосъдният министър Цецка Цачева.

Цачева разяснява и настояването за промени на закона в частта за неизбежната самозащита с роман по какъв начин крадци са влизали в дома на сестрата й , " сестра ми е с две дребни деца. Те обаче не бяха в дома си. След това беше просто смут . В психически проект никой не може да остави без коментар сходни действия, само че дано да не бързаме кампанийно да преработваме закона ".

За проблема с пловдивския доктор, прострелял апаш, и последвалото искане за смяна на законодателството, не счита, че е добра процедура от съответен мотив да се потегля към смяна в законите . " В този съответен образец страната е длъжна да реагира, само че единствено с смяна в настоящите закони не бихме постигнали огромната цел, която е домовете на жителите да бъдат надеждно предпазени " и добави, че преди всичко би трябвало да се вземат ограничения против битовата престъпност .

 Джамбазки упорства за либерализация на оръжията за самозащита
Джамбазки упорства за либерализация на оръжията за самозащита

Иска ясна политическа воля и решителност, с цел да се промени законодателството, да отговоря на условията на времето и публичните потребности

" Съставена е работа група към Министерството на правораздаването " , посочи Цачева, като добави, че поканените представители на Висш съдебен съвет, основната прокуратура, " Български юристи за правата на индивида " и неправителствени организации са отказали да се включат в групата с аргумента, че сегашните закони действат задоволително добре. Засега представители са изпратени от Върховен касационен съд и Висшия адвокатски съвет .

Припомняме, през последната седмица въпросът с неизбежната самозащита стана една от най-коментираните тематики в страната. Конкретният мотив за това стана убийството на Георри Джевизов - Жоро Плъха , който беше открит мъртъв на 2 март на капака на автомобил пред постройката на регионалната администрация. По случая беше арестуван доктор Иван Димитров , който е шеф на рентгеновото поделение в болничното заведение в Пловдив. Задържането на доктора провокира бурни реакции в обществото , основно към текстовете в закона, регламентиращи неизбежната самоотбрана.

На среща на Министерски съвет, министър председателят Бойко Борисов подреди да се сътвори работна група, която да уточни текстовете в Наказателния кодекс , регламентиращи института на неизбежната защита.

 Борисов подреди да се уточни неизбежната защита Обновена
Борисов подреди да се уточни неизбежната защита

Работната група би трябвало да предложи промени в член 12 на Наказателен кодекс

Във връзка с препоръчаните от правосъдното министерство промени в Наказателния кодекс, отнасящи се до корупцията в обществения и частния бранш , които провокираха остри реакции и опасения в обществото, Цачева счита, че страховете са неоснователни.

" Законопроектът е препоръчан в осъществяване на разбор, осъществен от интернационалните прокурори за функционалността и организацията на българската прокуратура. Това е текст, направен от специалисти от разнообразни институции, които имат отношение към използването и преследването на този тип правонарушения ", изясни правосъдният министър.

 Промени в Наказателен кодекс усилват кръга на лицата, преследвани за корупция
Промени в Наказателен кодекс усилват кръга на лицата, преследвани за корупция

От Министерски съвет прецизират, че концепцията е уеднаквяване режима на корупционните закононарушения

" Чл. 282 от Наказателен кодекс би трябвало да се преразгледа, защото нарушаването или злоупотребата със служебно състояние не се ползва за длъжностни лица в търговски сдружения и други сходни. Корупционните закононарушения следва да се поставят за длъжностните лица в частния бранш, да вземем за пример банките, по същия метод, по който се ползва за длъжностните лица в обществения бранш и държавните институции ", добавя Цачева, цитирайки отчет.

" Не е правилно, че всяко несъблюдение на контракт , произлизащ от цивилен оборот и от пазарни взаимоотношения, ще бъде предмет на препоръчаните реакции. Става дума единствено за едновременното осъществяване при две условия: директен предумисъл и обилни вреди, които произтичат от това действие ", изясни тя.

 Работодателите обезпокоени от промени в Наказателен кодекс, засягащи собствеността
Работодателите обезпокоени от промени в Наказателен кодекс, засягащи собствеността

Предлаганите промени са в прорез с правила на разграничаване на собствеността на частна и обществена

Цачева разяснява и митингите на надзирателите в пандизите и настояванията им за 20% нарастване на заплатите : " Всеки един министър може да изплаща хонорари в границите на сумата, която му е закрепена в държавния бюджет. Проведохме среща с финансовия министър и на синдикатите беше препоръчано още едно нарастване от 5%, към тези 5% от 1 януари . Това прави близо 11% нарастване . Няма опция за повече към този миг ".

" Диалогът ни с тях продължава, само че във всеки един миг става дума за пари ", добави тя.

 Надзирателите дават 1 месец на Цачева да измисли заплатите
Надзирателите дават 1 месец на Цачева да измисли заплатите

Протестите не престават с цялостна мощ
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР