Известно е, че вирусът, който за първи път е идентифициран

...
Известно е, че вирусът, който за първи път е идентифициран
Коментари Харесай

Нов вирус идва от Китай

Известно е, че вирусът, който за първи път е разпознат в централния китайски град Ухан, е заразил повече от 200 души и към този момент се е популяризирал в най-малко три други страни.

В понеделник Националната здравна комисия на Китай удостовери, че коронавирусът Ухан може да се предава от човек на човек и че медицинският личен състав също е бил инфектиран.

Световната Здравна Организация (СЗО) привиква изключителна среща поради появяването на новия тайнствен вирус.

организацията разгласи датата на срещата – 22.01, откакто специалисти потвърдиха, че коронавирусът, който провокира сходни на пневмония признаци, може да се предава от човек на човек.

Утре СЗО ще реши дали ще разгласи изключително интернационално състояние в областта на публичното здраве.

Властите в китай оповестиха за четвърти умрял в град Ухан, след заразяването с новия ковид.

Прочети Още

Учените са все по-близо до основаването на универсална ваксина срещу…

Последваха вест, че Южна Корея е удостоверила първия си случай, трансформирайки се в третата страна отвън Китай която записва вируса.

Малко по-късно потвърдиха и от Австралия за човек инфектиран с вируса.

Три са случаите, доказани по-рано, два в Тайланд и един в Япония, всички инфектирани хора, посетили Ухан.

„ Едно от следствията на един по-свързан свят е, че епидемиите имат капацитет да се разпространят в интернационален проект доста по-бързо, в сравнение с беше преди 50 години “, споделя Майк Търнър, шеф на науката в Wellcome Trust, международна здравна благотворителна организация, основана във Англия.

Вече има известия и за повече случаи в Китай, доказателство, че огнището се е популяризирало надалеч оттатък Ухан, създавайки риск от непредвидима по-нататъшна зараза.

Към вторник сутринта са доказани пет случая в Пекин, два в Шанхай и 14 в южната провинция Гуандун – всичките на стотици благи от Ухан.

Докладвани са спомагателни случаи на подозрение в цялата страна, от източната провинция Шандонг до провинция Съчуан на югозапад.

На 8 януари китайски учени дефинираха патогена като нов вариант на ковид, сходен на „ тежък изострен респираторен синдром “ (SARS).

През 2002 и 2003 година SARS болести повече от 8000 души и умъртви 774 при пандемия, която се разнесе през Азия, разпространявайки се до Канада.

Прочети Още

Грипна зараза в сезона на грипа 2020г.

Първоначалните признаци на ковид от Ухан включват температура и кашлица – които също са постоянно срещани признаци на грип и вирусна инфекция  през зимните месеци.

Някои пациенти, инфектирани с ковид, също имат затруднено дишане и инвазивни лезии на белите дробове, съгласно Световната здравна организация (СЗО).

Спешни ограничения

Правителствата по света започнаха да реагират на възприеманата опасност. Във вторник Австралия съобщи, че прибавя гранични ограничения за полети от Ухан до Сидни. САЩ също оповестиха скринингови ограничения за пасажери, идващи от Ухан на летищата в Ню Йорк, Сан Франциско и Лос Анджелис предходната седмица, след сходни ограничения, подхванати от държавните управления в Азия.

В самия Ухан на летището, жп гарите, автобусните терминали и пътническите кейове са конфигурирани инфрачервени термометри за премерване на температурите на пасажерите, напускащи града от 14 януари, съгласно държавните медии.

Тези ограничения са приложени единствено пет седмици след първичното огнище, което значи, че безчет пасажери са напуснали града, без да са минали никаква инспекция.

Цензура

По време на пандемията SARS, китайското държавно управление в началото постепенно пускаше информация, цензурира новините, омаловажавайки тежестта на епидемията.

Липсата на бистрота провокира реакция измежду народа и провокира тежки рецензии от страна на задграничните държавни управления и СЗО.

През април 2003 година изтъкнат доктор в Пекин обвини държавното управление в прикритие. По-късно през месеца, Китай уволни своя министър на опазването на здравето и кмета на Пекин поради прикритие на вируса.

Този път Общинската здравна комисия в Ухан разгласи огнището на 31 декември, три седмици откакто първият пациент разви признаци.

Китайски учени идентифицираха патогена седмица по-късно и споделиха последователността на генома на вируса със СЗО – бърз отговор, който завоюва хвалба от СЗО и учени по целия свят.

В понеделник китайският президент Си Цзинпин инструктира управляващите да подхващат „ решителни ограничения “ за ограничение на разпространяването на ковид Ухан, за първи път водачът на страната обществено приказва във връзка на огнището.

Според изказване на държавната осведомителна организация Синхуа, Си „ акцентира слагането на сигурността и здравето на хората като главен приоритет “ и прикани съответните служби неотложно да разгласяват информация и да работят в посока интернационалното съдействие.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР