Известно е, че така нареченият триъгълник на успеха за всеки

...
Известно е, че така нареченият триъгълник на успеха за всеки
Коментари Харесай

Македонският президент разкритикува Съединените щати

Известно е, че по този начин нареченият триъгълник на триумфа за всеки пробив в позитивната посока на Западните Балкани постоянно е бил Брюксел, Вашингтон и районните столици. Това съобщи в речта си Стево Пендаровски - президент на Северна Македония, на панелна полемика на тематика „ Установяване на нова синергия сред Съединени американски щати и Западните Балкани “ в границите на Преспанския конгрес, оповестява скопското издание „ Слободен щемпел “, представено от организация " Фокус ".

" Европейският съюз е некадърен да води самичък, Съединени американски щати не биха желали да управляват сами, а районните елити не демонстрират интерес. Крайният резултат е, че Западните Балкани, изключително през последното десетилетие, изостават от Европейски Съюз в икономическо отношение, повече в сравнение с през предходното десетилетие. Вашингтон е тук, единствено с цел да се записва и да означи спада на демократичните индикатори, т.е. знаците на Freedom House, а в либерален смисъл изоставането е по-голямо и разликата е на равнището отпреди 10 или 15 години “, съобщи президентът на югоизточната ни съседка.

Той добави, че политическата воля за определяне на нова синергия въобще не е под въпрос, само че акцентира, че приказваме за интернационалните ползи, заинтригувани страни, политическа воля на Брюксел, държави-членки на Европейски Съюз, национални ползи на Съединени американски щати и националните ползи на шестте страни от района на Западните Балкани.

„ Вярно е, че след 11 септември Съединените щати реалокираха интереса си другаде, изключително към Тихоокеанския район, до момента в който в това време районът беше по-спокоен заради неприемането на европейската конституция във Франция. Заради референдума във Англия и Франция и поради политическата изразителност измежду водещите политици. Можем да обсъждаме доста същността на тази изразителност, само че съгласно мен... няма да забележим такава синергия сред двете елементи на трансатлантическата общественост, която е толкоз значима за нас, колкото през 90-те години “, сподели Пендаровски.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР