Известно е, че Casus belli (на руски - казус белли)

...
Известно е, че Casus belli (на руски - казус белли)
Коментари Харесай

Западът засилва противопоставянето си с Русия: Кога ще се стигне до Casus belli?

Известно е, че Casus belli (на съветски - проблем белли) е термин от римското право, обозначаващ мотив (причина) за започване (обявяване) на война.

Наскоро нашият външен министър Сергей Лавров сподели за това, което към момента е малко или доста прикрито: „ Рисковету от нуклеарна война в този момент са доста обилни, тази заплаха не трябва да се подценява “ (интервю за Канал 1, 25 април 2022 г.).

Той очерта и параметрите на " алената линия " - изпращане на войски на западната коалиция в Украйна. Според него водачите на страните от НАТО изключват присъединяване на алианса в директен конфликт с Русия, като се изключи управлението на Полша.

От своя страна министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин назова изказванията му рискови и сподели, че не има вяра във опцията за нуклеарен спор поради обстановката към Украйна (интервю на Fox News, 26 март 2022 г.). Както виждате, нашата реакция се следи доста деликатно от другата страна. И се опасяват от нещо.

Какво в действителност имаме по този факт?

На 26 април 2022 година в американската авиобаза Рамщайн (окръг Рамщайн, федерална провинция (щат) Райнланд-Пфалц, Германия) се организира среща на министрите на защитата на НАТО и техните съдружници в алианса. Общо за срещата бяха събрани представители от 40 страни. Освен представители на алианса участваха министрите на защитата на Япония, Австралия, Финландия, Швеция и Украйна. Там беше и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Събитието беше водено, несъмнено, от американеца Остин. Той, по-специално, увери публиката, че Съединените щати ще „ реалокират небето и земята “, с цел да дадат на Украйна това, от което се нуждае за самоотбрана (германският публичен ефирен канал Das Erste).

Той незабавно удостовери: повече от 30 съдружници и сътрудници към този момент са доставили на Украйна военно съоръжение на стойност над пет милиарда $.

Сред взетите решения: беше утвърдена главната цел - оптимално намаляване на Русия; беше реализирано съглашение за разширение на доставките на " тежки " оръжия за Украйна; Създадена е контактна група за съгласуване на дейностите за оказване на военна помощ на Украйна.

За " тежките " оръжия. Това са танкове, далечна артилерия, системи за противовъздушна защита с друг обсег. Планира се съгласуваност на дейностите в границите на контактната група да се прави ежемесечно.

На срещата да вземем за пример „ отличникът “ на алианса, министърът на защитата на Германия Кристина Ламбрехт, разгласи идното предаване на 50 самоходни зенитни оръдия Gepard в Украйна. Това решение на немското управление даже беше заверено документално от държавното управление на Федерална Република Германия. Англия даде обещание да ускори противовъздушната защита, а Канада - да доставя бронирана техника.

От " течовете " в медиите (германският ефирен канал Die Welt, американска телевизионна компания CNN) излиза наяве, че контактната група ще работи под управлението на Европейското командване на Съединени американски щати. Самото изброяване на " регалията " на тази група заема половин страница.

Европейското командване на Съединените щати (USEUCOM, EUCOM, предградие на Щутгарт, Германия) се управлява от командващия USEUCOM, военачалник от Военновъздушни сили на Съединени американски щати Тод Уолтърс.

Европейското командване включва: командването на армията на Съединени американски щати в Европа и Африка (Армия на Съединени американски щати Европа и Африка, USAREUR-AF, Висбаден, Германия), включва 5-ти армейски корпус на армията на Съединени американски щати (предният щаб се намира в региона на Познан, Полша, също по този начин би трябвало да се намира и в Краков); командване на Военновъздушни сили на Съединени американски щати в Европа и Африка (ВВС на Съединени американски щати в Европа-ВВС Африка, USAFE-AFAFRICA, US Air Force Base Ramstein, Германия), включва 3-та въздушна войска на Военновъздушни сили на Съединени американски щати (Ramstein Air Base ); командване на Военноморски сили на Съединени американски щати в Европа и Африка (ВМС на Съединени американски щати Европа-Африка, CNE-CNA, Неапол, Италия) с 6-ти флот на Военноморски сили на Съединени американски щати (Неапол); сили и средства на морската пехота на Съединени американски щати в Европа (Силите на морската пехота на Съединени американски щати, Европа; MARFOREUR, Бьоблинген, Германия); Европейско командване на силите за специфични интервенции на въоръжените сили на Съединени американски щати (Special Operations Command, Europe; SOCEUR, на същото място в Бьоблинген).

Общо в USEUCOM през 2020 година имаше към 75 хиляди американски военни. Сега - към (повече от) 100 хиляди.

Как беше допустимо без авансово „ изпомпване “ на нервите на представителите на управлението на съюзническите страни и като цяло на западния елементарен човек? В навечерието на срещата английският заместник-секретар на защитата Джеймс Хипи сподели в изявление за Times Radio:

„ Абсолютно законно е Украйна да нанася удари надълбоко в Русия “.

На въпроса за опцията за ескалация на спора благодарение на английски оръжия, той отговори:

„ Има доста страни по света, които употребяват системи, импортирани от други страни. И когато се употребяват тези системи, нормално обвинявате не страната на генезис, а страната, която го е употребила. Както постоянно се показва - няма нищо персонално, единствено бизнес. "

Няколко години по-рано английският министър председател Борис Джонсън разгласи доставката на " първокласна военна техника " на режима в Киев в размер на 100 милиона английски лири. Това са 120 бойни бронирани машини. Изглежда, че те ще включват SAM Stormer с ракети Starstreak, противокорабни ракети, баражиращи се муниции.

Британците се съгласяват да доставят друго съвременно съоръжение в подмяна на танковете Т-72, предадени от Полша на режима в Киев. Разглежда се и въпросът за прехвърлянето на някои артилерийски системи, защото английското управление към момента не желае да трансферира самоходните оръдия AS90. Може да вярвате, а можете и да ревизирате.

Фактите приказват сами за себе си – разгласен е лов за Русия, ролята на бияч е дадена на киевския режим, ще има обилие от патрони и храна за прислужниците. Но кой ще вземе печелившия удар? Изглежда, че към момента никой не се е решил по този въпрос. Разбираемо е – ужасно, тъй като нееднократно предупреждавахме за следствията.

Какво ще направи Западът?

Досега доста старания са ориентирани към създаване на обстановката, както постоянно, посредством прокурист. Оказа се, че ОССЕ дава разследващи данни на неонацистите. В ДНР работата й е прекъсната.

Един " мисионер " е задържан и евентуално ще даде съответните показания. Престъплението се проверява от управляващите на ДНР. Въпросът към този момент беше заложен и преди – ОССЕ не вижда нищо ли? Оказва се, че тя вижда всичко. Просто не стои на наша страна.

Около нацистите, настанили се на Азовстал в Мариупол, стартира неистова акция за " избавяне на почтените ". На 26 април 2022 година генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш дойде в Москва. Първо беше признат от съветския президент Владимир Путин, а по-късно и от външния министър Сергей Лавров.

Изглежда, че членът на Организация на обединените нации се интересува единствено от този въпрос. Отвън изглеждаше, като че ли нашият президент беседва с малко дете. Той му изясни обстановката и така нататък Съществува ли независимост на избор? Да. Имаше ли казус? Имаше. Забележете, че не го направихме. Има ли геноцид? Да. Споразуменията не са ли спазени? Не се съобразяваха с тях [украинците, б.р.], не им пукаше.

Мирни жители? Боевете са прекъснати. Нека да излязат и да отидат където си желаят. Обявени са и направени коридори. На нацистите също е показан пътят. Ако искаш - откажи се, в случай че не искаш - недей.

Остана усещането, че Гутериш нищо не схваща. Или са създали авансово заложена стратегия? Ако всички са такива, тогава се оказва, че с тях въобще няма какво да се приказва. Някаква непробиваемост. Дори не ми се побира в главата. Нормалният човек не може да се държи по този начин. Но, както демонстрира практиката, може.

Ето какво сподели той:

„...основната задача е да се усъвършенства филантропичната обстановка в Украйна... Организация на обединените нации е подготвена след два-три дни, взаимно с Международния комитет на Червения кръст, да оцени обстановката в Азовстал за евакуацията на цивилни... “

Първата част от цитирания откъс не поражда въпроси. Трябва да подобрим обстановката. Невъзможно е да се спори. Но продължението просто убива. Оказа се, че не е схванал.

В резултат на тази среща обаче беше оповестено, че експерти на Организация на обединените нации и Международния комитет на Червения кръст ще вземат участие в „ евакуацията на хора от предприятието в Мариупол “. По-нататъшното решение на въпроса е поверено на Службата на Организация на обединените нации за съгласуваност на филантропичните въпроси и на съветското министерство на защитата.

Изглежда, че всичко мина добре. Но тук е казусът. Отново и още веднъж поражда въпросът – къде е гледала Организация на обединените нации преди? Защо не видяха геноцида? Защо не видяха хилядите хора, убити от нацистите? Защо водачът й реши да пристигна в Москва едвам в този момент? Къде беше преди и какво правеше?

До каква степен Организация на обединените нации въобще може да бъде безпристрастна и съответна? Защо Организация на обединените нации не вижда по какъв начин режимът в Киев още веднъж и още веднъж предотвратява евакуацията на цивилни от рискови зони? Да вземем същия случай в Краматорск, когато нацистите удариха събралите се хора с ракета от комплекса Точка-У. Какво съставляват касетъчните муниции? Организация на обединените нации няма нищо общо с това.

Или закононарушението в Мариупол, когато на 23 април 2022 година укронацисти от територията на Азовстал откриха минометен огън по мястото на скупчване на хора.

Но евакуацията беше проведена по искане на " украинския вицепремиер " Ирина Верещук. С нея беше уговорено мястото и времето за събиране на хората. Руските военни съумяха да приютят цивилни от обстрел. Един боец беше ранен. Организация на обединените нации, както постоянно, не видя този случай. Атентат против съветски публицисти? Не видях, не знам. Нов въпрос - докога може да се търпи такова отношение?

В игра с дълготрайно възходяща обща облага за едната страна, а за другата, надлежно, симетрично възходяща загуба, някой може да изгуби нервите си. Някой може да реши да банкрутира. Или някой, който желае да играе непочтено, провежда мощна провокация, която в последна сметка ще се трансформира в „ casus belli “. Какво ще стане тогава?

Превод: СМ

Статия със знак " ФАЛШИВА НОВИНА " си заслужава да бъде прочетена!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР