Известният учен прави паралел с компютърните вируси - в днешно

...
Известният учен прави паралел с компютърните вируси - в днешно
Коментари Харесай

Великият Стивън Хокинг Ни Спря Сърцата! Нашият Край Иде! Хората Ще Бъдат Изцяло Заменени От

Известният академик прави паралел с компютърните вируси - в днешно време хората са основали комплициран самовъзпроизвеждащ се злотворен код. Напълно разумно е в един миг някой, някъде да сътвори самовъзпроизвеждащ се изкуствен интелект.

Хокинг е декларирал в изявление за Wired и Cambridge News, че на процедура това ще бъде " нова форма на живот ".

" Щом сме основали саморепликиращи се вируси, то ще създадем и саморепликиращ се и самоподобряващ се изкуствен интелект. Тази нова форма на живот ще превъзхожда хората във всяко отношение ", споделя Хокинг.

" Не имам вяра, че ще има основна разлика сред биологичния и цифровия мозък. В един миг компютрите ще могат да имитират или емулират човешкия разсъдък, само че скоро по-късно ще преминат оттатък - ще го надминат ", разяснява ученият.

" Потенциалът на AI е голям и доста потребен - никой не може да каже какво ще стане, щом усилим мозъците си с изкуствен интелект. Може да премахнем бедността, да излекуваме всички заболявания и да изправим вредите, които сме нанесли на природата. Това би бил най-големият триумф в историята на нашата цивилизация. Но не трябва да забравяме, че има и друга опция ", декларира Хокинг.

Британският академик е последовател на концепцията за строги регулации в региона на AI, които да разрешат на човечеството да оцелее. Преди време Хокинг бе декларирал, че един свръхмощен и кадърен изкуствен интелект може " без да желае да унищожи човечеството ", стига да разполага с нужната власт и логаритмите му да изчислят, че това ще докара до по-добри резултати.

" Големият риск е не изкуственият разсъдък да бъде злобен, а да бъде способен. Така той ще е супер кадърен да реализира задачите си, а в един миг те може да се разминат с задачите на човечеството ", притеснява се физикът.

Не всички обаче са съгласни с апокалиптичните страхове на умения. Според Марк Зукърбърг изкуственият разсъдък може да е най-хубавото нещо създавано от човечеството, тъй като ще донесе голям напредък, облекчение и даже продължение на живота.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР