Известният джаз музикант Игор Бутман, който неотдавна изнесе концерт в

...
Известният джаз музикант Игор Бутман, който неотдавна изнесе концерт в
Коментари Харесай

Уважение към Индия за това, че не "отменя културата": Руският джаз крал

Известният джаз музикант Игор Бутман, който наскоро изнесе концерт в Индия със своя квинтет, съобщи, че Индия освен поддържа другарски връзки с Москва на политическо и икономическо ниво, само че и продължава да бъде значим център за трансграничен културен продан, изключително за съветските актьори и музиканти.

Зад кулисите в Мумбай Бутман акцентира, че изкуството като цяло и музиката в частност могат да бъдат инструмент, който да помогне на хора от разнообразни култури, цветове и генезис да се схващат между тях. Според музиканта изкуството може да помогне на хората да открият хубостта на " намирането на диалога " и " разговора " за решение на проблемите. " Всички проблеми са доста дребни, само че хората ги вършат огромни ", счита той.

Бутман изрази уважението си към индийския народ и неговото управление за това, че не са попаднали в клопката на " анулацията на културата " - нещо, с което съветските актьори все по-често се сблъскват в някои елементи на света. " Музикантите не анулират политиката, тъй че и политиците не би трябвало да анулират музиката или изкуството. Това е единственият инструмент, който може да помогне за взаимното схващане ", сподели той.

Роден в Съюз на съветските социалистически републики през 1961 година, през 1987 година Бутман постъпва със стипендия в влиятелното музикално учебно заведение " Бъркли " в Бостън. След това става част от процъфтяващата джаз сцена в Ню Йорк, където работи за оркестъра на Лайънъл Хамптън. По-късно споделя сцената с именитите музиканти Ди Ди Бриджуотър, Кевин Махогани, Джордж Бенсън, Джино Ванели, Уинтън Марсалис и други

Батман, който за седми път през последното десетилетие прави турне в Индия, споделя, че обича да свири в страна, където хората " ценят хубавата музика ". Връзката на маестрото с Индия датира от 2003 година, когато той идва за първи път в границите на самодейността " Дни на съветската просвета в Индия ". През годините той се връща в страната неведнъж, притеглен от относително дребната, само че всеотдайна джаз субкултура, която процъфтява в столични градове като Делхи, Мумбай, Калкута и Бангалор.

Дори и джазът да е нишов род, Бутман счита, че има опция за съдействие сред Русия и Индия, както и необикновен интерес измежду артистите. " Сътрудничеството е наложително, тъй като би трябвало да се разбираме, да се обичаме, да се почитаме, да познаваме историята си ", споделя Бутман.

Има отлични благоприятни условия за обединение на обичайни индийски музикални форми и съветски джаз, добави той. Музикантът си спомни, че по-рано тази година на джаз фестивал в Москва е споделял сцената с именития индийски цигулар Субраманиам Лакшминараяна. " Д-р Субраманиам импровизираше върху индийски раги, а ние всички импровизирахме върху индийски песни. Свирихме и някои джаз и съветски песни. Беше доста непринудено, беше цялостна импровизация ", споделя Батман, припомняйки си прекарването.

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР