Известният диригент, цигулар, композитор, носител на престижни награди Мартин Пантелеев

...
Известният диригент, цигулар, композитор, носител на престижни награди Мартин Пантелеев
Коментари Харесай

Мартин Пантелеев поставя началото на събора В сърцето на Граово

Известният диригент, цигулар, композитор, притежател на влиятелни награди Мартин Пантелеев дава началото на тазгодишното издание на Църногорския събор " В сърцето на Граово " със солов концерт - цигулка, на Фиалата на Църногорския манастир " Св. св. Козма и Дамян ", научи ДУМА от пресцентъра на Областната администрация на Перник. Маестро Пантелеев се прибира от Германия на 8 юли, особено с цел да озвучи манастирския двор на Светата обител с творби на Й. С. Бах, Антонио Вивалди, Жул Масне, авторски композиции и български типичен аранжименти.
Мартин Пантелеев е изнасял концерти с цигулка в емблематични катедрали в Европа и идната му изява е самобитен мултикултурен транспорт на родна земя. Да звучи класическа музика в български манастири и храмове на вярата не е казус, само че е впечатляващ фокус за началото на сходно културно събитие, типичен привкус към църковно-християнската просвета и евентуално - концепция с развиване, показват уредниците.

За четвърти път край Църногорския манастир " Св. св. Козма и Дамян " при брезнишкото село Гигинци ще има национален фолклорен събор. Тазгодишното издание ще се организира на манастирските ливади на 9 и 10 юли.
Акцентът ще бъде подложен върху националното творчество, занаяти и традиции, които показват голямото благосъстояние на Граовския край. Събитията ще стартират на 8 юли, когато обичайно се провежда научна конференция с представители на държавната власт, духовенството, медии, неправителствени организации, на локалния и районния бизнес. Тази година тематиката ще бъде обвързвана с развиването на туризма в района. Идеята е Църногорският събор да възроди духа на националното забавление, родовите срещи и празниците по селата, както са се събирали хората в предишното. Препоръчителният дрескод за посетителите е " шевица ". Друг акцент на събора е Алеята на занаятите, както и ревю на земеделци, производители и животновъди.
Църногорският събор се провежда под патронажа на регионалния шеф Кирил Стоев, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. Генерални спонсори са компанията " Асарел-Инвестмънт " и ОЗК - Общинска застрахователна компания - Перник.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР