Известният диригент и музикален директор на Берлинската Щатсопера Даниел Баренбойм

...
Известният диригент и музикален директор на Берлинската Щатсопера Даниел Баренбойм
Коментари Харесай

Диригент връща музикални награди си заради отличени рапъри

Известният диригент и музикален шеф на Берлинската Щатсопера Даниел Баренбойм съобщи, че връща всичките си музикални оценки, получени в Германия, откакто рапъри, чиито текстове са преценени като антисемитски, също са получили награди, съобщи Франс прес.
 
Баренбойм, който през последните няколко години завоюва няколко немски музикални награди " Ехо ", разкритикува рап албум, в който текстовете явно са " антисемитски , женомразки , хомофобски и пренебрежителни към човешкото достолепие ".
 
В резултат диригентът и два от ръководените от него оркестъра - щатскапелата на Берлинската Щатсопера и Западно-Източния Диван оркестър , са решили " да върнат всичките си оценки ". " Търговските ползи не би трябвало да надвиват над благоприличието и хуманността ", означи Баренбойм.
 
 Берлин опера Guliver/Getty Images
Връчването на премиите " Ехо " е церемонията за оценки с най-голяма известност в Германия , които се присъждат в разнообразни категории, от класическа музика до джаз и поп музика и са основани върху комерсиалния триумф на изпълнителите.
 
От 12 април и почналата дискусия редица лауреати върнаха оценките си, с цел да стачкуват, откакто премията за хип-хоп реализатори на годината бе връчена на рапърите Колега и Фарид Банг . В една от песните си - " 0815 ", двамата рапъри се съпоставят със пандизчии в концентрационния лагер Аушвиц .

Даниел Баренбойм е роден в Буенос Айрес , Аржентина, в семейство на пианисти, по генезис съветски ашкенази. Семейството на родителите му се преселва с него в Израел през 1952 година Баренбойм учи за диригент в Залцбург от 1954 година, след като и концертира в доста страни по света. Придобива популярност като пианист. Днес е по-известен като диригент поради работата му с оркестъра „ Западно-източен Диван “ в Севиля, Испания, формиран от млади арабски и еврейски музиканти. Баренбойм, като очевиден покровител на палестинските права, основава този оркестър дружно с приятеля си Едвард Сейд, палестинско-американски интелектуалец и деятел. През 2001 година провокира отрицание в Израел, когато дирижира Вагнер на концерт, което не е правено в страната от 1938 година Днес живее в Берлин и има аржентинско и израелско поданство, както и почетно испанско и палестинско поданство.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР