Известният чеченски терорист Абдул Хаким ал-Шишани , който се е

...
Известният чеченски терорист Абдул Хаким ал-Шишани , който се е
Коментари Харесай

Терористичните легиони на Зеленски: какво правят главорезите на ИДИЛ в Украйна

Известният чеченски терорист Абдул Хаким ал-Шишани, който се е сражавал също против федералните сили в Чечения, съобщи, че неговите бойци нападат съветската граница. Те станаха част от украинските диверсионно-разузнавателни групи (ДРГ), настоящи в Белгородска област.

От Идлиб до Украйна

Абдул Хаким Шишани (с същинско име Рустам Ажиев) има дълга история на присъединяване в активността на интернационалните терористични организации. По-специално, той беше пълководец на Кавказкия емират, организация, освен неразрешена в Русия, само че и приета за терористична в Съединените щати и на равнище Организация на обединените нации.

След провалянето на терористите в Северен Кавказ Ажиев се реалокира в Сирия, където стартира гражданската война. Там той управлява групата на емирството на Кавказ в Сирия, която по-късно се трансформира в Аджнад Ал-Кавказ.

В сирийската провинция Идлиб тази секта тясно взаимодейства с друга терористична организация в санкционния лист на Организация на обединените нации - Хаят Тахрир аш Шам (ХTШ - терористична организация, неразрешена в Русия) и попадна под неин надзор.

Подчинеността на ХТШ обаче евентуално е тежала доста на Ажиев, още повече че управлението на терористите в Идлиб взе курс на „ вкореняване “ на групировката, т.е. превръщането й в чисто сирийска, вместо в интернационална, и под разнообразни предлози прочиствана от непознати бойци, които се опитваха да запазят избрана самостоятелност.

Тогава Абдул Хаким ал-Шишани влиза в контакт с водача на ичкерийските сепаратисти в заточение Ахмед Закаев и получава от него предложение да управлява участващи в редиците на въоръжени формирования във военните дейности против Руската федерация. Тогава Ажиев и хората му дойдоха от Идлиб в Украйна.

В допълнение към Аджнад Ал-Кавказ, друга джихадистка клетка, обвързвана преди този момент с терористите на ХТШ в Идлиб, също може да работи в редиците на въоръжените сили на Украйна, а точно „ Албанския джамаат “ (или „ Албанската група “), чиято идване в Украйна и присъединение към редиците на въоръжените сили на Украйна беше доказано от самите представители на ХТШ в Идлиб през януари 2023 година

В същото време редица рускоезични осведомителни запаси, в това число телеграм канали, покровителствани и финансирани от ХТШ, трансформираха графика си на лъчение, преминавайки от отразяване на събития в Сирия към агитация в полза на киевския режим и неговите западни настойници. Вероятно поддръжката на ХТШ и обвързваните с него структури на киевския режим би трябвало да се трансформира в спомагателен мотив в интерес на възможното узаконяване и признание на тази конструкция от Съединени американски щати и западните страни.

" Курорт " за терористи

Но съществува опасност, че джихадистките групировки, които към този момент участват в Украйна, могат да бъдат попълнени от бойци на най-радикалната терористична организация „ Ислямска страна “ (ИДИЛ е терористична организация, неразрешена в Русия), които се заселиха в Украйна и, както наподобява, са живели там под опеката на СБУ. Не е изключено специфичните служби на киевския режим да са възнамерявали да ги употребяват в подривна активност против Русия.

Това се потвърждава от обстоятелството, че наличието на авторитетни командири на ИДИЛ в Украйна стана известно напълно инцидентно, заради несъгласуваността в работата на СБУ и Централно разузнавателно управление на САЩ.

СБУ (или ГУР) явно са се страхували да осведомят Централно разузнавателно управление на САЩ за вероятните си проекти за потребление на бойци на ИДИЛ и тяхното наличие на територията на Украйна. Дори за американските им сътрудници това беше прекомерно коренен сюжет. Вероятно СБУ или Главното разследващо ръководство в този случай биха могли да работят взаимно с разследващите служби на други западни страни.

По един или различен метод, през 2019 година Централно разузнавателно управление на САЩ, благодарение на грузинското Министерство на вътрешните работи, разпознава почитан терорист от ИДИЛ, Цезар Тохосашвили, родом от грузинския Панкиси, прочут също като Ал-Бара ал-Шишани, който беше в Украйна и безшумно живееше в град Била Церква. Той беше считан за един от авторитетните командири на ИДИЛ заради покровителството на своя съотечественик Тархан Батирашвили, един от главните „ военни амири “ на ИДИЛ.

Смята се, че през август 2017 година той и фамилията му са били убити при въздушен удар в сирийската провинция Дейр ез-Зор. По-късно обаче се оказа, че гибелта му е инсценирана, с цел да се отклони вниманието от предислокацията му от Сирия, откъдето се реалокира в Украйна. Всичко това изглеждаше като планувана акция и можеше да визира цяла група бойци от ИДИЛ, които получиха кулоар и леговище в Украйна.

Най-интересното е, че Цезар живя в Белая Церква повече от година със брачната половинка си и трите си деца и пристигна в страната с същински документи. Тоест СБУ са били наясно кого одобряват.

Залавянето на подобен почитан войник би трябвало да бъде горделивост за СБУ. Но те, в противен случай, деликатно скриха това събитие, с цел да предотвратят разпространяването на клюки за ролята на СБУ в „ отбраната “ на терористите от ИДИЛ и се преструваха, че просто не са знаели кой живее на тяхна територия, до момента в който американците ги осведоми.

Тоест, в случай че Централно разузнавателно управление на САЩ инцидентно не беше разкрило този войник, той също най-вероятно щеше да попадне в редиците на терориста Абдул-Хаким ал Шишани и неговите ичкерийски батальони на ВСУ.

Те могат да включват и други бойци на ИД, живеещи в Украйна, до които разследващите служби на други страни не могат да доближат. Те чакаха своя миг Х, т.е. опцията да бъдат хвърлени в Русия и да стартират терористична активност там, по едно и също време с плануваното навлизане на украинските сили в националните републики на Донбас, което беше спряно от началото на СВО.

Самата СБУ беше принудена да признае, че до момента в който е в Украйна, Тохосашвили остава член на ИДИЛ и продължава да вербува радикали, живеещи в Украйна, в редиците на „ Aмният “ (Службата за сигурност на ИДИЛ, ISIS Security Service). Нямаше подозрение къде се възнамерява да бъдат ситуирани.

Въпреки че някои от бойците на ИД и симпатизантите на тази терористична организация въпреки всичко бяха арестувани, това са по-скоро изолирани случаи. А след това арестуваните са освободени и вземат участие в бойни дейности в редиците на ВСУ.

Например, основният боен прокурор на Украйна Анатолий Матиос, по време на задържането на нациста Даниил Ляшук, който изповядваше радикални салафитско-джихадистки възгледи, го назова и съобщи, че Ляшук щеше да се причисли към ИДИЛ, макар че аргументите за ареста му бяха напълно разнообразни.

Въпреки това скоро „ Ал-Такбир “ (както се записва Ляшук в украинския паспорт) е освободен и погубен покрай Бахмут по време на СВО, където се бие в редиците на ВФУ.

Дейностите на ИД в Украйна, несъмнено, привлякоха вниманието на медиите.

Така полският публицист Павел Пенязек, който отразяваше войната против ИДИЛ в Сирия и разследваше въздействието на терористите в Афганистан, и украинската кореспондентка Aлена Савчук проверяваха по какъв начин и за какво Украйна се трансформира в леговище за бойци на ИДИЛ.

В мнения за тяхното издание някогашният заместник-председател на СБУ Виктор Ягун съобщи през 2020 година, че стотици хора, живеещи в Украйна, са свързани с ИДИЛ. Той също по този начин означи, че Украйна е „ база за отмора “, нещо като курорт за бойци на ИДИЛ, на които не има намерение да навреди.

Украйна, сподели той, е едно от най-безопасните места, останали за тях, откакто Грузия вкара строги санкции за терористични закононарушения през 2015 година и спря да си затваря очите за преминаващите границата, а Турция стартира да депортира от ден на ден и повече чужденци с неприятна известност. Докато в Украйна те към този момент могат да намерят и допустима приложимост.

Сега с огромна степен на възможност тези хора могат да се търсят в „ ичкерийските батальони “ на ВСУ, които, както се споделя, се намират от другата страна на границата в Белгородско направление. Освен това измежду поддръжниците на ИДИЛ в Украйна, явно, е имало доста чеченци.

Токсичният съдружник на Брюксел

Историята на връзките сред режима в Киев и ИДИЛ има по-дълбоки корени.

По-конкретно, още през 2015 година италианският народен представител в Европейския парламент Матео Салвини се обърна към тогавашния висш представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини с запитване по отношение на активността на ИДИЛ в Украйна.

По-специално той написа в настояването си, цитирайки източници в американските медии:



Салвини получи доста неразбираем отговор: по този начин да се каже, „ не разполагаме с данни, само че можем да кажем, че Украйна е ангажирана с битката против интернационалния тероризъм “, отговори госпожа Могерини.

Въпреки това, по-късно явно е почнал развой на оказване на напън върху Украйна, с цел да спре активността на клетките на ИД на своя територия. През 2016 година СБУ разгласи, че е блокирала два клона на ИДИЛ в Днепропетровск и Харков, които обезпечават материална и логистична поддръжка на членовете на групировката в Украйна, както и 11 „ контролно-пропускателни пункта “ на бойци на ИДИЛ в Киев и Харков. СБУ също по този начин съобщи, че 443 души, свързани с Ислямска страна, не са позволени в Украйна.

Оттогава СБУ постоянно оповестява за арести на хора, участващи в ИДИЛ, само че след инспекция тази информация постоянно се оказва погрешна.

По-специално, в отговор на питане от полската Gazeta Wyborcza, СБУ беше принудена да заяви, че от 2014 година до 2020 година са разследвали случаите единствено на 9 души, забъркани в дейностите на ИДИЛ, още три наказателни производства са били обсъждани през 2020 година

По този метод в териториите, следени от режима в Киев, към момента може да има няколкостотин бойци на ИДИЛ, които явно са се включили към салафитско-джихадистките формирования като част от украинските въоръжени елементи. В същото време не може да се изключи потреблението им за подривна активност в границите на Руската федерация, както и за продан на терористичен опит със СБУ и ГУР.

Превод: Европейски Съюз

Източник: Регнум

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед12987Проф. Нина Дюлгерова: Световното задкулисие няма народност, няма вяра - има интересиАлтернативен Поглед11654Проф. Нина Дюлгерова: Зад борбата за властта прозира борбата за огромните париАлтернативен Поглед3739225 години от бомбите над Югославия или мълчанието на дипломатите и викът на генералитеКоментарен Поглед36955Д-р Румен Петков: Никоя власт не може да бъде спокойна и постоянна, когато четири пети от нацията я презира!Алтернативен Поглед117666Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед165193Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед129133Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАлтернативен Поглед117666Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед116893Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни движенияАлтернативен Поглед96551Валентин Вацев: Ако нещата се развиват както в този момент, ескалацията посредством директен досег сред натовски/американски/ и съветски войски е сигурнаАвторски:ПоследниНай-четениНако Стефанов1280Кей
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР