Известният български византолог проф. д.и.н. Иван Йорданов получи в четвъртък

...
Известният български византолог проф. д.и.н. Иван Йорданов получи в четвъртък
Коментари Харесай

Шуменският университет удостои проф.Иван Йорданов

Известният български византолог проф. д.и.н. Иван Йорданов получи в четвъртък званието „ Доктор хонорис идея “ на Шуменския университет “Еп. Константин Преславски” на публична гала. Тя се състоя в залата на Регионалния исторически музей в Шумен и бе кулминационна точка на научната конференция „ Пътуване към България “. Лично кметовете на Шумен и Велики Преслав Любомир Христов и Александър Горчев, общински съветници, зам.-председателят на Българска академия на науките акад. Дамян Дамянов и доста учени почетоха награждаването.

 sait-1

Почетните знаци – орден, плакет и грамота на старобългарски и на латински език му връчи ректорът на Университета проф. д.и.н. Георги Колев. Проф. Иван Йорданов изнесе академично слово на тематика “Шумен – център на българската и византийската сфрагистика с интернационално самопризнание и авторитет”.

Професорът е създател на 9 монографични проучвания и повече от 200 научни публикации и известия в наши и непознати издания. Ръководил е филиала на Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките – Шумен. Главен редактор е на списание “Нумизматика, епиграфика и сфрагистика ”. От 2005 година е шеф на Научния център по византинистика към Факултета по филантропични науки на ШУ. Член на интернационалната асоциация по византийска сфрагистика. През 2009 година проф. Иван Йорданов бе почетен и със званието Почетен жител на Шумен.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР