Известният български дизайнер Иван Донев е едва на 30 години,

...
Известният български дизайнер Иван Донев е едва на 30 години,
Коментари Харесай

Дизайнер от Раковски облича холивудски звезди

Известният български дизайнер Иван Донев е едвам на 30 години, а към този момент е покорил международната фешън сцена. Преди дни у нас бе отличен с приза  „ Златна игла 2018 “ за „ Дизайнер на годината “.  Няколко седмици по-рано сграбчи,,Оскар ” за мода в Чикаго в категория " Най-добър международен дизайнер ". 

Младият гений е роден в Пловдив на 4 юли 1987 г. Учил е национално пеене в СОУ,,Св. св. Кирил и Методий ” в родния си град. Като деен юноша се отдава на музикални уроци и вечерни тренировки в отбор по фолклорни танци. Паралелно с това скицира и шие облекла, а първото му създание е бански костюм за сестра му.

На 18 години Иван отпътува за Италия. Там учи литература в най-престижния университет за чужденци в град Перуджа. „ Чувствах се като Хари Потър, университетът е някогашен палат на италианска фамилия, а колежът, в който живеех, беше голям манастир, директно до средновековната градска порта  Сант Анджело  наречен Monteripido (стръмната планина).

Таксите са високи, наемът и учебниците също и той стартира работа на няколко места, съчетавайки  лекции и извършения - бил е чистач в ресторант, в супермаркет,  детегледач. След Перуджа отпътува за Сицилия, където приключва академия за хармония и става гримьор и коафьор. 

Професионалният път на Иван продължава към Рим. Приет е в една от топакадемиите в света за висша мода и история на костюмите КОЕФИЯ, където работят професори от най-известните международни марки. „ Пристигнах в  Рим  жаден за просвета, такава, каквато в България нямаме. Често в паузите не слизах с сътрудниците ми за капучино и кроасан, с цел да спестя по две евро, а в края на седмицата можех да си купя билет за музей или изложба “, спомня си дизайнерът.

След  лекции си вади хляба в салон за хубост и в дома на болна стара жена.  Въпреки това парите не му стигат и един месец не съумява да си плати  месечните вноски. Съдбата обаче му оказва помощ: „ Отивах на лекции и вървях по улицата със сълзи в очите, погледнах към небето и за пръв път помолих Бог за пари. В този миг изпитах мощна болежка в стомаха, която ме смъкна на земята, където открих остарял билет от лотарията. Като на смешка си купих 4 нови билета, а последният се оказа печеливш. Така съумях да платя таксата за образованието си “.

Иван съумява да завоюва и две стипендии от академията, става отговорник на академичната библиотека, стартира работа в радио. Участва в фешън състезания и една след друга премиите идват при него. Дебютира в Римската седмица на модата с финалния план на академията през 2012 година и единствено сезон по-късно се връща в календара на АЛТА РОМА, само че този път със личната си марка. Печели премията World of Fashion Award и става първият български дизайнер в Римската седмица на модата. В Милано, в Седмицата на дизайна, печели премията за уникалност, качество и иновативност Certi Lux. В Китай в Седмицата на модата от 6500 претенденти от целия свят стига до финала на международния конкурс по дизайн и печели Excellence Award for Design.

Обикаля международните фешън сцени, пътува, с цел да се въодушевява от хората, от културите и фолклорите, от архитектурата и изкуството. Дефилира и демонстрира своите модели в най-приказните места на света, крепости, музей, градини, египетски храмове и първокласни хотели. Представя моделите си на ревю в поддръжка за битката против левкемия в кралския спектакъл Royal Albert Hall of London. Дрехите му обличат холивудски звезди за едни от най-престижните международни червени килими като BAFTA, VENICE film festival, Нощта на звездите на Оскарите, Благотворителната вечер на сър Елтън Джон за битката и предварителната защита с ХИВ, MTV, XFACTOR и доста други.

 Последната му сбирка се споделя " Bridge between cultures ". След посещаване в Катар се въодушевява от ислямското изкуство, на което посвещава един от своите модели, а италианските медии го назовават " осиновен от италианската Висша мода ". 

Вече е доцент и преподава като посетител преподавател в университети и учебни заведения в разнообразни страни и води мотивиращи лекции, с цел да подтиква младите. Мечтата му е да направи рокля за Джулия Робъртс. Убеден е, че фразата " хубостта ще избави света "  е вярна освен за външна хубост, а за тази, която носим в себе си.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР