Известни са 21 от 32 тима, които ще участват на

...
Известни са 21 от 32 тима, които ще участват на
Коментари Харесай

Ще има ли успех новото Световното клубно първенство? Повечето отбори са ясни

Известни са 21 от 32 отбора, които ще вземат участие на Световното клубно състезание през 2025г. Припомняме, че новият шампионат ще бъде сходен на Световно състезание, само че с клубни тимове. Турнирът ще се организира в годините, когато няма Европейско или Световно.
Прочетете още
До момента Световното клубно състезание беше с много по-различен формат, а в него участваха спечелилите от 7-те континентални Шампионски лиги и домакинът на конкуренцията.

От идващото лято обаче ще има цялостна смяна, а клубният Мондиал ще е сред 15 юни и 13 юли.

32-та отбора ще бъдат разпределени в 8 групи от по 4 тима. За елиминациите се класират първите два от отбора от всяка група, а по-късно следват осминафинали, четвъртфинали, полуфинали, мач за трето място и край.

Освен носители на Шампионските лиги през последните години останалите участници ще бъдат избрани посредством клубния коефициент на избрания континент.

Квотите са следните – 12 тима вземат участие от Европа, 6 от Южна Америка, 4 от Азия, 4 от Африка, 4 от Средна и Северна Америка, 1 от Океания и домакинът, който ще бъде тим от МЛС.

От Европа към този момент са известни 11 тима, а те са последните три носителя на Шампионската лига – Челси, Реал Мадрид и Манчестър Сити. По коефициент се класираха Байерн Мюнхен, ПСЖ, Интер, Порто, Бенфика, Борусия Дортмунд, Ювентус. Атлетико Мадрид и Барселона се борят за квотата на Испания, само че двата тима продължиха към четвъртфиналите и квотата ще отиде при отборът, който се класира по-напред. Последното място ще е за носителя на трофея през този сезон, само че квотата да завоюва има късмет само Арсенал, който би трябвало да завоюва ШЛ, с цел да отиде на Световното клубно състезание. Ако Арсенал отпадне квотата отива по коефициент за Република България Залцбург.

От Азия има два сигурни тима – Ал Хилал и Урава Ред Даймъндс. Следващите квоти са за първенеца в Азиатската Шампионска лига през този сезон и за най-добре класирания отбор от ранкинга на УЕФА през последните 4 сезона.

Ал Ахли и Уидад Казабланка са тимовете от Африка, които към този момент си осигуриха място на клубния Мондиал в Съединени американски щати. Тук също се чака първенеца от Африканската Шампионска лига през този сезон, както и най-добре ранкирания тим.

От Северна и Средна Америка ще вземат участие Монтерей, Сиатъл Саундърс и Леон, както и спечелилия от актуалното издание на Шампионската лига на континента.

Оуклънд Сити се класира като най-добре ранкирания тим от Океания.

3 тима от Южна Америка също към този момент откриха място на Клубния Мондиал, а това са Палмейрас, Фламенго, Флуминензе. Място има и за първенеца в Копа Либертадорес през този сезон, както и първите два най-добре ранкирани отбора.

Последната квота е за домакина, който ще е отбор от МЛС – американския футболен хайлайф, само че към момента не е ясно кой ще е отборът. 

Ето всички тимове, които към този момент си осигуриха място на Световното клубно състезание през 2025-та година:

Европа – 12 квоти

ПСЖ (Франция), Байерн Мюнхен (Германия), Челси (Англия),, Реал Мадрид (Испания), Манчестър Сити (Англия), Интер (Италия), Порто (Португалия), Бенфика (Португалия), Борусия Дортмунд (Германия), Ювентус (Италия) и още две свободни квоти

Южна Америка – 6 квоти

Палмейрас (Бразилия), Фламенго (Бразилия), Флуминензе(Бразилия) и още три свободни квоти

Северна и Средна Америка – 5 квоти

Леон (Мексико), Монтерей (Мексико), Сиатъл Саундърс (САЩ) още една свободна квота и домакина на шампионата

Азия – 4 квоти

Ал Хилал (Саудитска Арабия), Урава Ред Даймъндс (Япония) и още две свободни квоти

Африка – 4 квоти

Ал Ахли (Египет), Видад Казабланка (Мароко) и още две свободни квоти

Океания – 1 квота

Оуклънд Сити (Нова Зеландия)
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР