Известни са 20те финалисти в първата фаза от мащабната програмата

...
Известни са 20те финалисти в първата фаза от мащабната програмата
Коментари Харесай

20 училища от цялата страна ще се борят и на финала за титлата „Най-активно училище“ по програмата „Нестле за по-здрави деца“

Известни са 20те финалисти в първата фаза от огромната програмата „ Нестле за по-здрави деца “. По случай финала на фаза 1 от самодейността ще бъде проведена специфична гала. По време на събитието учебните заведения от цялата страна ще показват своите достижения за създаване на трайни хранителни привички и просвета за здравословен метод на живот у своите ученици. Четири от тях ще бъдат отличени за своята отдаденост и интензивно присъединяване по време на плана.

Като част от уговорката си за възстановяване на питателните привички и поощряване на дейния метод на живот в учебно заведение Нестле България ще даде парични награди, които да допринесат за облагородяване на материалната и спортно-техническа база на учебните заведения. Голямата премия е в размер на 10 000 лв., с която спечелилият да реновира своята трапезария или физкултурен салон, където децата прекарват своето свободно време. Специалната премия, която ще бъде предоставена, е среща с началник Жоро Иванов, на която той ще показа своя опит и познания с личния състав, с цел да могат децата да получават разнообразна и питателна храна с наличните артикули.

От началото на образователната 2018/2019 година над 12 000 деца от 119 учебни заведения в цялата страна се включиха в Програмата „ Нестле за по-здрави деца “ и започнаха да се образоват за изгодите от уравновесеното хранене и дейния метод на живот. В продължение на 4 месеца образователните заведения преподаваха уроци по шестте модула от плана, които са свързани с ролята на плодовете и зеленчуците в ежедневния хранителен режим, ролята на всекидневната физическа интензивност, потреблението на вода, споделеното време със фамилията при хранене и вярната грижа за домашните любимци.

Въз основа на тяхното показване бяха отличени 20 учебни заведения определени предвид на количествен аршин (процент участващи ученици) и първокласен аршин (предоставена концепция за продължение на Програмата). Сред финалистите са 6 учебни заведения от община Пловдив, 3 от София и София област, както и редица учебни заведения от областите Търговище, Смолян, Варна, Монтана, Враца, Ловеч, Стара Загора, Велико Търново и Русе.



Списък с финалистите:
• 40 СУ "Луи Пастьор “, гр. София
• ОУ "Св. Св. Кирил и Методий “, с. Зараево
• ОУ „ Стою Шишков “, с. Търън
• Първо ОУ "Васил Левски ", гр. Вълчедръм
• СУ "Св. Св. Кирил и Методий ", гр. Козлодуй
• ОУ "Юрий Гагарин ", гр. Смолян
• СУ "Иван Вазов ", гр. Мездра
• XI ОУ "Николай Лилиев ", гр. Стара Загора
• ОУ "Св. Климент Охридски ", с. Кичево
• НУ "Христо Ботев ", гр. Първомай
• ОУ "Гео Милев ", с. Белозем
• ОУ "Св. Св. Кирил и Методий ", с. Марково
• ОУ "Христо Ботев ", гр. Велико Търново
• 163 ОУ "Черноризец Храбър ", гр. София
• ОУ "Христо Ботев ", с. Катуница
• НУ "Петко Рачев Славейков ", гр. Пловдив
• ОУ "Иван Вазов ", гр. Русе
• ОУ "Васил Левски ", с. Орешене
• ОУ "Граф Никола Игнатиев ", с. Граф Игнатиево
• СУ "Отец Паисий ", гр. Самоков

Училищата, които са част от самодейността, са изпълнили всяка задача и по шестте модула за по-здрави български деца, които са част от Програмата „ Нестле за по-здрави деца “, както и са изпратили образни материали и попълнени механически карти за присъединяване във финалния асортимент на образователни заведения. Повече информация за Програмата, можете да намерите на следния линк: https://nestle.bg/bg/csv/global-initiatives/healthier-kids.

С помощта на сътрудниците на програмата „ Нестле за по-здрави деца “ - Министерството на образованието и науката, Регионалните ръководства на образованието в цялата страна, както и редица национални специалисти по хранене и спорт и няколко неправителствени организации – Нестле България ще спомогне българските деца да порастват здрави и щастливи.



Повече за „ Нестле за по-здрави деца “:

„ Нестле за по-здрави деца “ е просветителна стратегия, която има за цел да насърчи уравновесеното хранене и дейния метод на живот при децата на възраст сред 3 и 12 години. Програмата започва през 2012 година и се реализира с поддръжката на Министерство на образованието и науката, Министерство на младежта и спорта и Министерство на здравеопазването, редица национални специалисти по хранене и спорт и неправителствени организации. През 2013 година като добра процедура в областта на просветителните стратегии за уравновесено хранене и физическа интензивност в Европа, „ Нестле за по-здрави деца “ в България става част от Европейския план EPHE (EPODE For The Promotion Of Health Inequalities), финансиран от Европейската комисия. През 2018 година Програмата уголемява своя обсег и влиза в образователните заведения в цялата страна, с цел да усъвършенства питателните и двигателните привички на българските деца.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР