Известната в българската история фраза Човек дори добре да живее

...
Известната в българската история фраза Човек дори добре да живее
Коментари Харесай

Странни завещания

Известната в българската история фраза „ Човек даже добре да живее – умира и различен се ражда “ може да бъде перифразирана по един не толкоз величествен и несъмнено по-прагматичен (или по-циничен, зависи от гледната точка) метод, примерно: „ Човек даже богато да живее – рано или късно ще почине, и все някому ще остави благосъстоянието си “.

Има такива благородни филантропи, които завещават положенията си на лечебни заведения и медицински институти, други на музеи, картинни галерии или за образователни заведения за обучение. А парите за фамозната Нобелова премия даже идват от едно смъртоносно откритие на Алфред Нобел – динамита.

Обаче някои богати и известни хора показват последната си воля по доста необикновен метод. В обособени случаи тази им воля се трансформира в същинска сензация и потрес за обществото. Без значение каква е главната цел, която са преследвали, едно нещо те реализират сигурно – даже и след дълги години името им се помни и за тях приказват и пишат. В света са известни много описи на хора със странни и екзотични завети. Предлагаме ви още един подобен лист.

Самуел Брет.

Понеже бил буен пушач, богатият господин Брет на умиране решил да отмъсти на жена си, която цялостен живот опитвала да се пребори с нездравословния му табиет посредством строги забрани. Според изискванията на наследството тя можела да упражнява правото на завещание единствено, в случай че стартира да пуши по пет пури на ден – освен това от най-силните кубински марки. Богатството на господин Брет по това време възлизало на 330 хиляди лири стерлинги.

Леон а Хемсли. Последната воля на ексцентричната милионерша Леона била след нейната гибел внуците й да получат 5 милиона $, само че обичаното й куче – два пъти повече. Когато и животното приключело виталния си път, трябвало да бъде заровено до нея в специфичен пантеон за милион и половина $.

Хенри Форд.

Известният магнат след гибелта си оставил половин милиард $ за щедрост. Той поискал парите да отидат допълнително от 4 хиляди просветителни и благотворителни институции. До ден-днешен това е най-голямото подаяние в историята.

Юджийн Роденбъри.

Юджийн Роденбъри. Снимка: Уикипедия

Създателят на фамозния тв-сериал „ Звезден път “ („ Стар Трек “) си провел „ научно-фантастично “ заравяне. Приживе поискал тялото му да бъде кремирано, а пепелта да се разпръсне в Космоса. Волята му била изпълнена и по този начин той бил увековечен из безкрайните простори на Вселената.

Анжело Пантоя. Този пуерториканец починал от насилствена гибел. Все още не се знае кой е килърът му. Братът на жертвата прочел наследството на покойника да остане в родната си къща и твърдо да стои на крайници. Роднините изпълнили волята му по напълно дословен метод – сложили балсамираното тяло на Пантоя в къщата на майка му в изправено състояние.

Хайнрих Хайне.

През целия си живот фамозният стихотворец съжалявал, че се е оженил за глупава, свадлива и неприятна жена – продавачката на обувки Евгения Мират. След гибелта си той й оставил своето благосъстояние при изискване, че тя публично се омъжи повторно. По този метод, считал поетът, най-малко един човек, нейния втори брачен партньор, ще го разбере и най-важното – обезверено и напълно откровено ще скърби за гибелта му.

Завещанието е един от методите да оставим диря след гибелта си. Хората употребяват тази опция по разнообразни способи: някой за възмездие, други – за положителни каузи. Каква ще бъде последната ни воля, е персонален избор на всеки. Но това решение ще дефинира какъв живот е живял човек и какво ще си спомнят за него потомците.

 

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР