Известната художничка Ангелина Недин за седми път ще подреди изящните

...
Известната художничка Ангелина Недин за седми път ще подреди изящните
Коментари Харесай

Ангелина Недин за пленера „Созопол“ и за творците, които вдъхновяват

Известната художничка Ангелина Недин за седми път ще подреди изящните творби на 12 потвърдени създатели в откритото пространство против Амфитеатъра в Созопол. Това ще се случи на 11 септември в неделя от 18.00 часа, когато участниците в интернационалния пленер „ Созопол “ ще показват премиерно своите платна пред поданици и посетители.

На 5 септември живописци от страната и чужбина дойдоха в уютния зелен оазис край морето на Каваци – „ Лили Бийч Резорт “ с цел да станат част от пленера, който семейство Недин провежда още веднъж след двегодишна пауза.

Аглика Гайтаникова, Вахит Акан, Владимир Запрянов, Камбер Камбер, Милена Костуркова, Огнян Кузманов, Петя Папазова, Стефан Чурчулиев и Христо Николов са измежду създателите, както и кураторът на идната галерия и уредник, Ангелина Недин. Участници са и деканът на факултета по Изящни изкуства към Анадолския университет в Турция, проф. Зелиха Агджаоглу и проф. Мелиха Тюзун, декан към Тракийския университет в Одрин. И двете са водещи и мощни фигури в актуалното турско изкуство.

„ Турция се развива извънредно динамично в тази посока и заема все по-категорично място измежду ярките създатели в актуалното международно изкуство. За това за нас е чест, че тази година успяхме да притеглим толкоз положителни създатели от Южната ни съседка “, показа пред Дарик обичаната созополска художничка.

По думите й, селекцията тази година е била по-трудна, поради миналите две години на рестрикции, по тази причина и желанието е било да се образува дребна, само че мощна група от създатели.

„ За нас е толкоз огромна чест и наслаждение да вършим този пленер, че компликациите минават под знамето на щастието и удоволствието от това да поддържаме връзка, да рисуваме дружно, черпим ентусиазъм едни от други. Нещо, което постоянно е градивно и потребно “, показа още Ангелина Недин.

Пленерът й през годините е събирал голям брой международно известни живописци, а дружно с тях и едни от най-големите колекционери и галеристи в Европа.

През 2019 година меценатът Клод Морелон, ръководител на сдружението на галеристите в Париж дойде особено за шестото издание на пленера и даже рисува. Неговата първата картина се оказа, ентусиазъм от морския бряг в Созопол.

Сред ярките имена, взели участие в пленерите на Недин са френските художнички Ан Порни, Пакита Мадрид, Ив Гобар, Рафаел Рено, Живко Желязков, който въпреки българин е съумял във Франция и доста скъп ваятел. „ Много мощно наличие сме имали през годините и на съветската школа и там измежду гостите ни се открояват имената на Александър Вицин, Олга Кузмин, от българска страна -Георги Чапкънов, Нейчо Дойчев, Греди Асса, Вихрони Попнеделев, Аделина Попнеделева, Рада Цанкова и доста, доста други “, добави художничката. А самата организаторка, Ангелина Недин, през миналата година получиново европейско самопризнание, влизайки в топ три на най-хубавите създатели от " Международния салон за живопис и скуплутра " във Франция.

Според нея всяка една колекция с създатели е благосъстояние и без значение от самостоятелния почерк на всеки един създател, вдъхновението от време на време се случва точно посредством работата им в близко другарство.

Повече за участниците в VII издание на интернационалния пленер „ Созопол “ и за креативния блян към съвършенство, чуйте повече в звуковия файл от Ангелина Недин:
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР