Известна още като Ден на Тракия, тази дата не е

...
Известна още като Ден на Тракия, тази дата не е
Коментари Харесай

Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин

Известна още като Ден на Тракия, тази дата не е единствено част от българския културно-исторически календар, само че е и ден за поклонение, респект и памет

Подвигът на българските воини, спечелили борбата край Одрин и из тракийските полета, се празнува през днешния ден – на 26 март. Известна още като Ден на Тракия, тази дата не е единствено част от българския културно-исторически календар, само че е и ден за поклонение, респект и памет.

На 26 март (13 март остарял стил) 1913 година с завладяването на Одринската цитадела, приключва една от най-блестящите интервенции на Българската войска през Балканските войни (1912-1913), донесла свободата на тракийските българи. Крепостта е измежду най-силните, добре укрепени и съвременни за времето си замъци в цяла Източна Европа. В плен попадат 14 турски генерали, 2000 офицери, 50 000 бойци, 413 оръдия, 46 тежки картечници, 90 000 снаряда, 12 000 000 патрона и друго имущество. Българите губят в офанзивата 1316 убити и има 6329 ранени.

Като носители на българския дух и като виновни пазители на родовата памет, през днешния ден членовете на Тракийско сдружение „ Одринска епопея “, взаимно с Община Поморие, проведоха поклонение във връзка годишнината.  В храм „ Свето Рождество Богородично “ беше отслужена панихида за упокой на предците ни, жертвали се за свободата на своите поробени братя. След църковния обред, при паметната плоча на тракийските бежанци  дамите от Певческа група „ Тракийка “ с началник Дора Арбова сервираха музикален привет  към присъстващите.  Със слова за поклонение пред безкористния подвиг на хилядите българи, председателката на Тракийското сдружение Ана Тодорова благодари  на всички за това, че дружно съхраняват загатна за Деня на Тракия и предават неговите обичаи и поучения през поколенията.

Венци и цветя при паметните плочи сервираха кметът на община Поморие Иван Алексиев, ръководителят на Общински съвет Адам Адамов, членовете на Тракийско сдружение „ Одринска епопея “, общински съветници, общественици и поданици.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР