Известна наша майонеза заблуждава потребителите, че е домашна. Това е

...
Известна наша майонеза заблуждава потребителите, че е домашна. Това е
Коментари Харесай

Известна наша майонеза заблуждава потребителите

Известна наша майонеза заблуждава потребителите, че е домашна. Това е мнението на Комисията за отбрана на потребителите след инспекция поради постъпили тъжби. "След като получихме мнението от КЗП, към този момент можем да кажем сигурно, че има подвеждане на потребителите ", съобщи Емил Георгиев, изпълнителен шеф на Федерацията на потребителите в България, визирайки "Олинеза ". 
От организацията показват, че наименованието "домашна " за този артикул буди неразбиране, защото съгласно информацията на етикета се подготвя от яйчен прахуляк. А домашната майонеза се подготвя от яйца, олио и оцет или лимон. В тази на "Олинеза " има и калиев сорбат като консервант, който също не е обичайната съставна част за домашни артикули - натурални и изчистени от консерванти. Друго, което правело усещане, е, че храна, която е индустриално произвеждане, се предлага с определение "домашна ", което е особено за по-добра и по-качествена храна. Продуктът на "Олинеза " имал и период на валидност от 4 месеца при условия на предпазване от 2 до 18 градуса, а след отварянето - в ледник до 10 дни.
От КЗП показали, че за продукта на "Олинеза " няма нормативно съображение за потреблението на определението "домашна ". При общоприети наименования е належащо да се заобикалят илюзия и заблуждение на потребителя, като се твърди, че храната има особени характерности, в случай, че всички сходни храни имат такива.
Използваното определение "домашна " придавало характерно преимущество на продукта пред останалите, което го дефинира като подготвен по домашна рецепта или в домашни условия. Това допуска потреблението на достоверни артикули при приготвянето, а не на техни заместители за всеобщо произвеждане. В случая наименованието на продукта "домашна майонеза " в допълнение с картинното изображение на същинско яйце изрично подвежда потребителите, че продуктът е създаден при избрани условия, отличаващи се от естественото произвеждане на всеобщата майонеза, и посредством потреблението на същински артикули, а не техни заместители. 
В четвъртък Федерацията на потребителите в България, Комисията за отбрана на потребителите и Българската организация по сигурност на храните подписаха меморандум за съдействие. Трите организации ще работят взаимно за по-всеобхватна и ефикасна отбрана на потребителските права. Основен акцент на взаимната самодейност е по-добрият контрол на пазара с храни, сигурността и качеството на предоставяните публични услуги.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР