Известили сме и Европейската комисия, че - минали сме всичко,

...
Известили сме и Европейската комисия, че - минали сме всичко,
Коментари Харесай

Валентин Николов: Информирали сме и ЕК за новия блок на АЕЦ Козлодуй

" Известили сме и Европейската комисия, че - минали сме всичко, което би трябвало и то мога да кажа, за доста малко пари - към 2 млн. евро ".

Това съобщи пред БиТиВи Валентин Николов, някогашен шеф на АЕЦ " Козлодуй " и ръководител на енергийната комисия в Народното събрание.

По думите му след 30 години 5 и 6 блок на АЕЦ " Козлодуй " излизат от употреба. До 2025 година можем да си позволим държавна помощ на всичките 4000 мегавата потенциал на въглищните централи. В един миг ще имаме 6000 мегавата изчезнали мощности и би трябвало да стартираме да мислим от в този момент с какво ще ги заместим , счита ръководителят на енергийната комисия в Народното събрание.

По думите му, 30 години в енергетиката съвсем нищо не се е направило . Ако в този момент не създадем нищо, няма да имаме нищо, а остарели мощности ще бъдат изведени. Сега е в действителност значимо да стартираме плановете, разяснява пред Би Ти Ви Валентин Николов - ръководител на енергийната комисия в Народно събрание и някогашен шеф на АЕЦ " Козлодуй ".
 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй ни излиза гратис?
7-ми блок на АЕЦ Козлодуй ни излиза гратис?

Страната може въобще да не взе участие с държавни пари

През 2011 година се роди концепцията за седми реактор, тъй като тогава се разклати опцията да се продължи АЕЦ " Белене " заради избора на стратегически вложител - търсехме метод по какъв начин да се случи планът и вероятно готовото съоръжение да бъде заложено като продължаването му, изясни Валентин Николов.

Роди се концепцията АЕЦ " Козлодуй " да финансира подобен план - със седми блок с готовото съоръжение, уточни той и напомни, че дъщерната компания " АЕЦ Козлодуй - Нови мощности " избира " Уестинг хаус " за предпроектно изследване , което би трябвало да включва дали е допустимо оборудването от АЕЦ " Белене " да бъде поставено в АЕЦ " Козлодуй " като седми блок. Направено е геодезическото изследване, Оценка на въздействието върху околната среда също е реалност , сподели Николов.
 За първи път действаме самодейно с решението за 7-и блок на АЕЦ
За първи път действаме самодейно с решението за 7-и блок на АЕЦ " Козлодуй ", удовлетворен проф. Тасев

По думите му няма неуспех по плана " Белене "

" Всички документи до заповед за избор на площадка към този момент са ОК , известили сме всички страни в 100 километровата зона, всички са дали единодушие ", уточни още ръководителят на парламентарната комисия по енергетика.

Според него може да бъде осъществен с наши средства - основен акционер да бъде самата централа. Това било преимущество пред плана " Белене ", счита Николов.

" АЕЦ " Белене " е прекрасен, само че безценен за нас план и сега не можем да го осъществяваме ", означи Валентин Николов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР