Известен филантроп, той е почетен гражданин е на гр. Русе

...
Известен филантроп, той е почетен гражданин е на гр. Русе
Коментари Харесай

В Канада ще кръстят парк на името на Игнат Канев

Известен човеколюбец, той е почетен жител е на гр. Русе и горделив притежател на лекар хонорис идея на Русенския университет

"Българското генерално консулство в Торонто е поискало парк в град Мисисага да бъде кръстен Kaneff Park, на името на българския милионер, строителен магнат и филантропИгнат Канев ", заяви генералният консул Велислава Панова. По думите ѝ първата стъпка е сполучлива и към този момент има решение на Общинския съвет. Следващият стадий в процедурата е публично разискване измежду хората, които живеят наоколо, прецизира консулът.

“В Канада, и по-специално в град Мисисага, град Брамптън и Голямо Торонто, господин Канев към този момент е оставил трайна диря с всичко издигнато от него. Както и с филантропската си активност, като той помагаше и продължава посредством фирмите си да осъществя фантазиите на доста хора. До гибелта си през юли 2020-а година господин Игнат Канев беше и почетен консул на Република България в Канада. Голям човек, който ще остане образец и за поколенията със своето визионерство, работохолизъм и любов към хората.

Г-н Канев има десетки самопризнания в Канада и България – почетен е със званието „ Член на ордена на Канада “, медал „ Стара планина – първа степен “, почетен жител е на гр. Русе и горделив притежател на лекар хонорис идея на Русенския университет. Искрено се надявам публичното разискване да се увенчае с триумф и напълно скоро да можем всички ние да се срещнем в Kaneff Park в Мисисага.

Благодаря на всички, които повярваха в тази самодейност, повярваха и в нашия екип. Ще Ви държим в течение!” – писа госпожа Панова във Фейсбук.

Велислава Панова

Игнат Канев умря през юли 2020 година. Той бе един от най-богатите българи оттатък Океана, като положението му се прави оценка на над 1 милиард $. Роден е роден на 6 октомври 1926 година в с. Горно Абланово, Русенска област. Игнат е четвъртото от 7-те деца на Христо и Мита Каневи, оповестява още.

Няма финансовата опция да учи, а е заставен още на 14-годишна възраст да напусне България и да се откри в Австрия, с цел да търси прехранване. През 1951 година зарязва бизнеса в Австрия и съвсем без средства, без да знае британски и без да има някакви връзки и другари, отпътува за Канада. Установява се в Торонто, където стартира работа в строителния бизнес.

Първоначално строи дребни къщи за новопристигащите имигранти. Пет години по-късно, през 1956 година, към този момент основава там първата си строителна компания. До момента на гибелта си Канев се трансформира в един от най-крупните предприемачи в строителния бизнес в Канада.

Канев е прочут и като огромен човеколюбец – подарява средства най-вече за обучение и опазване на здравето.



През 90-те години на 20 век Игнат Канев изпраща голямо количество просветителна и бизнес литература в Русенския университет „ Ангел Кънчев “ в поддръжка на новосъздадения факултет по Бизнес и мениджмънт.

През 2012 година дава два милиона лв. (половината от нужната сума) за построяването на съвременен конферентен комплекс към университета, наименуван на негово име „ Канев Център “.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР