Известен американски лекар обсъжда - въз основа на китайския опит,

...
Известен американски лекар обсъжда - въз основа на китайския опит,
Коментари Харесай

NEJM Catalyst: Десет седмици за унищожаване на коронавируса

Известен американски доктор разисква - въз основа на китайския опит, приспособен към действителността на Съединените щати - по какъв начин да се оправи с ковид за 10 седмици, написа американската медия NEJM Catalyst

Както във връзка с лексиката и радикализма на обрисуваните ограничения, публикацията му в действителност съставлява боен проект. Но може би в незабавен случай е невероятно друго?

Президентът споделя, че сме във война с ковид. В тази война би трябвало да се борим до успеха, написа "Поглед инфо ".

Икономиката е в блокада. От опасност за живота на няколко хиляди до повече от милион американци. Повечето анализатори считат, че пандемията ще продължи доста месеци, а икономическото възобновяване ще отнеме още повече време. Както споделят икономистите, съществува преобладаваща алтернатива, която ви разрешава по едно и също време да ограничите броя на смъртните случаи и да върнете стопанската система в устойчиво положение.

За задачата би трябвало да стартираме упорита и целенасочена акция за очистване на Covid-19 в Съединените щати. Целта е да не изправите кривата; задачата е да се обърне прилива и да се унищожи коронавирусът. Китай го направи в Ухан. Можем да създадем това в цялата страна за 10 седмици.

Притежавайки задоволително умна информация за врага - къде се крие вирусът, какъв брой бързо се движи, къде се крие най-голямата заплаха, какви са слабите му страни - можем да дадем нова мощ на стопанската система, без да излагаме хората на спомагателен риск.

Ако предприемем шест стъпки за активизиране и образуване на страната, ще можем да победим Covid-19 до началото на юни.
1. Създайте една команда. Президентът би трябвало да изненада критиците, като назначи пълководец, който ще рапортува непосредствено пред него. Този човек би трябвало да се употребява с цялостното доверие на президента и да завоюва доверието на американския народ.

Това не е междуведомствен координатор. Този пълководец би трябвало да има цялата власт и престиж на американския президент, с цел да активизира всички цивилен и военни средства за водене на война и реализиране на победа. Всички губернатори би трябвало да получат заповед да назначават командири във всички щати със съответния орган.

Имаме многообразна страна и епидемията в другите райони се развива по разнообразни способи, което ни разрешава да концентрираме напъните си в съответни места и в тъкмо несъмнено време, прехвърляйки лимитирани сили, средства и ресурси там, където те ще донесат най-голяма изгода, т.е.

2. Осигурете милиони тестови системи разполагаем. Не всички би трябвало да бъдат проверявани. Но би трябвало да ревизирате всички, които имат признаци. Страната би трябвало да събере сили и да направи милиони диагностични проби през идващите две седмици. Така и Южна Корея съумя. Всяко решение по случая би трябвало да се основава на постоянна здравна оценка и резултати от проби.

Без диагностични проби не можем да определим степента на епидемията. Необходимо е остроумно и креативен да се активизират напъните на изследователските лаборатории, тъй че те да оказват помощ за проучване на популацията. Тези, чиито резултати от изследването са тревожни, би трябвало да бъдат ориентирани за в допълнение тестване.

Трябва да се основават клинични изпитвателни точки във всяка област, отдалечена от медицинските заведения. Например, би трябвало да продължите да създавате тестови точки за водачи, без да напущат колата си, каквито към този момент се появяват.

3. Необходимо е да се обезпечат на медицинските служащи персонални защитни средства, както и да се оборудват лечебните заведения, тъй че те да са подготвени за внезапно нарастване на броя на тежко заболели пациенти. Всеки снабдител на здравни грижи в Съединените щати, който е отпред на лекуването и проучването, би трябвало да разполага с задоволително доставяне с персонални защитни средства.

Няма да изпращаме бойци без бронежилетки в борба. Парамедиците на фронта в тази война не се разграничават от бойците. Регионалните центрове за доставка би трябвало бързо да разпределят вентилаторите и друго належащо съоръжение от националния запас до лечебните заведения, които незабавно се нуждаят от него.

Въпреки всички старания, засегнатите от ковид райони би трябвало да се ползват спешни стандарти за здравна помощ, с цел да се одобряват здрави от етична позиция и нужни решения за потребление на съществуващото съоръжение и материали.

4. Необходимо е да се раздели популацията на пет групи и да се третира надлежно. Първо, би трябвало да знаем кой е инфектиран. Второ, кой може да бъде инфектиран (това са хора с признаци и признаци на зараза, при които първият тест даде негативен резултат). Трето, кой е контактувал. Четвърто, за който е незнайно контактувал ли е и бил ли е инфектиран.

Петата група са тези, които са се възстановили от инфекцията и имат задоволителен имунитет. Трябва да действаме въз основа на признаци, прегледи, проби (днес това е пЦР диагностика, която ни разрешава да открием вирусна РНК) и контакти, определяйки към коя от първите четири групи принадлежи човек.

Необходимо е да се хоспитализират съществено болните и хора с висок риск. Необходимо е да се основат постове и изолатори за първа помощ въз основата на празни конферентни центрове, с цел да се грижат и лекуват такива, които имат лека или умерена форма на болестта, както и ниска степен на риск.

Ако изолирате всички инфектирани хора, това ще понижи риска от болестта за членовете на техните фамилии. Хотелите, които през днешния ден са празни, би трябвало да бъдат превърнати в карантинни центрове, поставяйки тези, които са били в контакт с носители на вируса там. Те би трябвало да бъдат изолирани от популацията за две седмици.

Такава карантина има смисъл, в случай че огнището не е почнало в даден град или район. За да се разпознава петата група, т.е. тези, които се заразиха, разболяха се, излекуваха и получиха имунитет, е належащо да се разработят, тестват и ползват проби въз основата на антитела. Това ще ви разреши бързо, дейно и безвредно да рестартирате някои браншове на стопанската система.

5. Необходимо е да се въодушевява и активизира обществото. В тази тотална битка има място за всички и безусловно всеки е подготвен да взе участие в нея. Предоставихме гратис въоръжение на американската досетливост и това ще помогне за основаването на нови медикаменти и ваксина, разнородни диагностични проби.

С помощта на осведомителни технологии, обществени мрежи, изкуствен интелект и високоскоростни компютри можем да разработим новаторски решения. Тези старания би трябвало да се засилят. Всеки може да помогне за понижаване на риска от зараза и да поддържа другари и съседи в сериозен миг.

Когато всички медицински служащи са снабдени с маски, американската пощенска работа и частните компании, които желаят, могат да стартират да доставят хирургически маски и дезинфектанти за всеки американски дом.

Ако всеки човек отвън къщата ще носи хирургическа маска, хората със признаци и зараза ще имат по-малка възможност да заразят другите. И също по този начин, в случай че всички носят маска, няма да бъдат подозрителни към никого.

6. Трябва да се учим в процеса на осъществяване на съществени проучвания. Медицинската работа ще бъде доста усъвършенствана с появяването на ефикасни антивирусни медикаменти и тук би трябвало да се употребяват всички налични благоприятни условия. Това направихме с ХИВ и в този момент би трябвало да създадем тъкмо същото със SARS-CoV-2, само че по-бързо.

Лекарите се нуждаят от повече планирана информация за това кой от пациентите може да се утежни бързо и кой може да почине. Решенията за опазването на здравето и решенията за икономическо възобновяване би трябвало да се основават на научни доказателства. Ако знаем какъв брой хора са се заразили и дали в този момент имат имунитет, можем да определим дали е безвредно за тях да се върнат на работа и естествен живот. Останалите могат ли да се върнат на работа?

Това ще зависи от степента и интензивността на инфекцията, по отношение на естеството на вероятните контакти с превозвачи на работното място, надеждността на прегледите и бързото разкриване на нови случаи на болестта.

Могат ли да се отварят учебните заведения и до каква степен е безвредно? Зависи от това, което знаем за децата като носители на вируса, които заразяват учители, родители и родственици. Колко рискови са инфектираните пространства и повърхности? Зависи от жизнеспособността на вируса в разнообразни условия на околната среда и от разнообразни материали.
Ако вземем този метод, в случай че действаме в съгласие и уверено, в случай че се ръководим от данните на науката, можем да стартираме да възраждаме бизнеса. Авиокомпаниите още веднъж ще работят, ще се отворят хотели, заведения за хранене и развлекателни центрове.

Като дава пари на хората през идващите два месеца, отбрана на дребния бизнес и унищожаване на рестриктивните мерки върху заемите, президентът, конгресът и Фед ще основат условия стопанската система бързо да се върне в нормалното си положение и решително да продължи напред - когато вирусът бъде отстранен.

Ако създадем това, ще има по-малко тъга и загуба в американските фамилии, ние ще играем своята роля в световната битка против Covid-19 и ще можем да помогнем по-добре на други страни.

Ако настойчиво се ограничим до половината ограничения в тази война против ковид, рискуваме да сложим тежък товар върху плещите на стопанската система: нервни консуматори, заболявания, възходящи медицински разноски и отслабена бизнес интензивност.

Опитвайки се да преодолеем епидемията, би трябвало да предприемем ограничения за по-добро справяне с ковид и други закани на 21 век в бъдеще. Безопасната и ефикасна ваксина ще помогне да се отбрани всеки и да се трансформира в спънка за вируса, който може да се върне от други райони на света.

Подобрявайки инфраструктурата на публичното опазване на здравето, ние ще разтеглим способността на страната, страните и градовете да се оправят с бъдещи закани. Създаването на точни модели за прогнозиране на нови инфекции доста ще увеличи подготвеността ни.

Вместо да вървим, да се препъваме и стопираме, да се ограничим до половината ограничения в региона на опазването на здравето и стопанската система, би трябвало да разработим тактика за заличаване на ковид и възобновление на стопанската система. Ако предприемем дейности неотложно, на 6 юни 2020 година ще имаме нов Ден на успеха - денят, в който Америка афишира победа над ковид.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР