Извършителят на снощната атака в Париж, при която мъж на

...
Извършителят на снощната атака в Париж, при която мъж на
Коментари Харесай

Нападателят от Париж е бил в списък на разузнаването с потенциално опасни лица

Извършителят на снощната офанзива в Париж, при която мъж на 30 години беше погубен, а двама други са тежко ранени, е бил прочут на френското разузнаване, съобщи " Франс прес ", като се базира на източници, близки до следствието. Става въпрос за 20-годишен френски жител, роден в Чечения.

Мъжът не е имал правосъдно досие, само че е бил включен в лист на разузнаването на хора, евентуално рискови за сигурността на Франция. В него попадат над 10 000 души - от радикални ислямисти през хулигани до деятели на крайната десница и левица.

Разкритието, че терористът е попадал в листата на евентуалните закани (т. нар. картотека " S " от " сигурност " на френски), провокира гневна реакция от страна на водача на крайнодесния Национален фронт Марин Льо Пен, съобщи " Ройтерс ", представена от Българска телеграфна агенция. " Какъв е смисълът от тази картотека " S ", в случай че не я използваме, с цел да подсигуряваме, че този път бомби няма да причинят никаква щета на френска земя? ", попита Льо Пен в Туитър.

Извършителят на офанзивите през март в Каркасон и Треб, при които бяха убити общо четирима души, също е попадал в този лист. Тогава министър председателят Едуар Филип отхвърли аналогични рецензии от страна на дясната съпротива.

С последната жертва 246 души са убити при терористични офанзиви във Франция от началото на 2015 година Групировката " Ислямска страна " пое отговорност за множеството от тях. Тя приканва своите последователи да атакуват цивилни във Франция и други страни от антиджихадистката коалиция в Сирия и Ирак.

След офанзивите през март френският министър председател разгласи, че от началото на 2015 година силите за сигурност са предотвратили 51 офанзиви. 17 нападания са се провалили, а 11 са взели човешки жертви, напомня " Ройтерс ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР