Извършителят на атаката с камион в Манхатън във вторник се

...
Извършителят на атаката с камион в Манхатън във вторник се
Коментари Харесай

Узбекистанецът, окървавил Ню Йорк, призна в съда колко по-голямо зверство е планувал, обмислял касапницата цяла година

Извършителят на офанзивата с камион в Манхатън във вторник се яви в съд в Ню Йорк в инвалидна количка, с белезници на ръцете и краката. Узбекистанецът Сайфуло Саипов, който опустоши хора с тежкотоварния автомобил, убивайки осем индивида, бе прострелян и обезвреден от служител на реда.

29-годишният Саипов не изиска да бъде освободен под гаранция и ще остане в ареста, заяви Ройтерс. Според прокурорите по случая мъжът е бил " обхванат от ненавист и от една изкривена идеология ". Те му повдигнаха две обвинявания - в оказване на материална поддръжка на джихадистката формация " Ислямска страна " и в причиняване на гибелта на пешеходци с нает от него камион, предадоха информационните организации.

По второто той може да бъде наказан на гибел. Саипов ще се яви още веднъж пред съда на 15 ноември. Съдебното чуване бе отсрочено за тогава, защото узбекистанецът изиска превод на съветски език.

Мъжът признал, че е бил въодушевен от видеоматериали на ИД, и обяснил, че е решил да извърши офанзивата на празника Хелоуин, тъй като очаквал да има повече хора по улиците. Саипов декларирал, че е " удовлетворен от това, което е направил ", и попитал дали може да разпъне черното знаме на " Ислямска страна " в болничната си стая.

Той споделил, че възнамерявал да продължи към Бруклинския мост, където да извърши втора офанзива, като опустоши още пешеходци. Мъжът декларирал още, че е наел камиона, който употребявал при нападението, още на 22 октомври, с цел да " тренира ". Иначе той възнамерявал атентата от към година, като преди два месеца решил да избере камион, с цел да " аргументи най-много жертви ".

Американската полиция и Федералното бюро за следствие оповестиха, че търсят още един узбекистанец по отношение на вчерашното нахлуване. Това е 32-годишният Мухамадзоир Кадиров, съобщи още Ройтерс, като се базира на представител на правоохранителните органи. Впоследствие ФБР разгласи, че е открило местонахождението му и той към този момент не е търсен.

Представители на правоохранителните органи, поискали анонимност, споделиха, представени от Ройтерс, че Саипов е бил в контакт с Кадиров и още един човек. Разследването продължава и те отхвърлиха да разкрият детайлности. ФБР съобщи, че продължава да търси сведения за Кадиров. Администрацията на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп счита причинителя на нападението в Ню Йорк за противников войник, разгласи говорителката на Белия дом Сара Хъкаби Сандърс.

Сандърс означи, че Тръмп е открит за концепцията да изпрати Саипов в американския затвор за обвинени терористи в Гуантанамо, Куба. Президентът не приканва за такава мярка, само че би я подкрепил, в случай че почувства, че това би било най-правилният ход, посочи тя.

В същото време стана ясно, че е разпитана и дамата на узбекистанеца. Тя е съдействала на полицията, само че е декларирала, че не е схванала нищо за желанията на брачна половинка ѝ.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР