Извършени са арести на трима участници в престъпната схема –

...
Извършени са арести на трима участници в престъпната схема –
Коментари Харесай

Пет имотни измами реализирала престъпната група от Русе

Извършени са арести на трима участници в незаконната скица – на 38, 47 и 48 години. Сред тях е и полицейски контрольор от районно управление (на МВР) - Две могили към ОД на Министерство на вътрешните работи - Русе. Операцията е осъществена по разработка на ГДБОП, в хода на която било открито, че двамата арестувани били подкрепени от полицейски чиновник. Тогава в следствието се присъединила и дирекция „ Вътрешна сигурност “, оповестиха от полицията и прокуратурата в Русе.

Според данните досега проведената незаконна група е работила в интервала от ноември 2020 г до сегашния миг, направила е пет имотни измами - четири от тях - чрез неистинен саморъчни завети и една – посредством потребление на неистинен нотариален акт. Документите бивали представяни пред нотариуси, прехвърляни в интерес на лица, употребени за „ бушони “ или „ мулета “. Впоследствие те продавали „ завещаните им “ недвижими парцели на добросъвестни купувачи и получените парични суми разделили между тях.

В рамките единствено на един ден – 15.04.2024 година, са осъществени редица процесуално-следствени дейности - общо 24 претърсвания и изземвания, от които четири - в служебни пространства на ОД Министерство на вътрешните работи - Русе. Разпитани са над 20 очевидци, значимите от които и пред арбитър от Оценка за съвместимост – Русе. Назначени са голям брой експертизи.

При следствието са открити данни за незаконосъобразни дейности и на други лица, измежду които и полицейски чиновници от ОД Министерство на вътрешните работи - Русе, както и за осъществяване на други незаконни действия, част от които документни закононарушения – съставяни и употребявани неистинен частни и публични документи пред съответни лица и институции. По думите на заместник-директора на дирекция „ Вътрешна сигурност “ комисар Христо Христов, след постъпилата в дирекцията информация за възможни непозволени дейности на полицейски чиновници,веднага е почнала инспекция. Установено е, че посредством потреблението на осведомителните масиви на Министерство на вътрешните работи са предоставяни непозволено персонални данни на хора, роднински връзки, адреси, подписи и други

Към момента на тримата арестувани, измежду които и полицейския чиновник, са повдигнати обвинявания, мярката им за задържане е удължена до 72 часа и следва Окръжна прокуратура – Русе да внесе в съда искане за всеки от тях за установяване на мярка за неотклонение „ задържане под стража “.

На този стадий за други трима чиновници се прави преценка до каква степен техните дейности са спомогнали за осъществяването на тези имотни измами или касаят настрана осъществено закононарушение, или в случай че не е осъществено такова закононарушение не се касае за дисциплинарно нарушаване, поради непозволеното прилагане на осведомителните масиви на Министерство на вътрешните работи, разясни Мирослав Маринов, зам.-окръжен прокурор и представител на Окръжна прокуратура – Русе. Наблюдаващият прокурор Радослав Градев изрече признателност за свършената работа от чиновниците на дирекция „ Вътрешна сигурност на основна дирекция „ Борба с проведената престъпност “, както и за логистичната поддръжка, оказана от ОДМВР – Русе.

Повече чуйте в атачмънта:
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР