Извършена е реставрацията на фасадата на сградата на Министерството на

...
Извършена е реставрацията на фасадата на сградата на Министерството на
Коментари Харесай

Реставрираха сградата на Министерството на транспорта и съобщенията във вида й отпреди 100 г.

Извършена е реставрацията на фасадата на постройката на Министерството на превоза и известията (МТС) на ул. " Дякон Игнатий " 9, с която е обновен достоверният ѝ тип отпреди 100 година В осъществявания план напълно е непокътнат истинският архитектурен жанр, в който съществени детайли са арковидните прозорци и релефи от натурален камък, оповестиха от МТС.

Сградата е част от археологическия резерват " Антична Сердика и Средновековни Средец ". Тя е издигната при започване на 20 век на мястото на къщата на българския политик и държавник Петко Каравелов. Тук се е намирала приемната на Каравелов до момента в който той е бил министър и министър-председател на България.

След като къщата на Петко Каравелов, която се е намирала на същото място, е продадена от наследниците му, се построява сегашната постройка по поръчка на притежателите на Балканска банка. Тя е образци на класическия за началото на 20 век архитектурен жанр " сецесион ". Фасадата е с обшивка от варовик и е богата на архитектурни и декоративни детайли, които включват каменни пластики на воини, флорални детайли, знаци на вечността, както и по-съвременни украшения, които се свързват с промишлеността, търговията, превоза, логистиката и просперитета.

Консервацията и ремонтът са на стойност 917 826 лева Те са финансирани от бюджета на Министерството на превоза и известията.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР