Извънредното заседание на Столичния общински съвет приключи до обяд, след

...
Извънредното заседание на Столичния общински съвет приключи до обяд, след
Коментари Харесай

Декларация в подкрепа на Украйна ядоса съветниците от БСП в СОС

Извънредното съвещание на Столичния общински съвет завърши до обяд, откакто общинските съветници одобриха всички точки в дневния ред, в това число програмата за саниране на блокове. Началото обаче стартира със скандал поради политическа декларация в поддръжка на Украйна по образеца на депутатите от Народното събрание, отдадена на двете години от началото на войната.

Тя бе импортирана от „ Продължаваме промяната-Демократична България “ (ПП-ДБ) и прочетенa от Веселин Калановски. Съветникът уточни, че България е леговище за хиляди бежанци от Украйна. В столицата на България ще следваме тази линия на полезности, написа в документа.

По време на четенето общинските съветници на БСП-София напуснаха залата на локалния парламент.

Диана Тонова изясни, че СОС е в изключително съвещание с съответна цел и не трябва да се обременява съвещанията на градския парламент с политически заявления. Ако се взривяваме с политически заявления, работата на СОС няма да върви и тогава няма кого да обвинявате. Нека се почитаме взаимно, тъй като едва ли не сте си давали сметка, че една такава декларация ще взриви залата “, обърна се Тонова към общинския консултант от ПП-ДБ-Спаси София.

След катодекларацията бе изчетена и след направените забележки на Тонова, „ алените “ общинари се върнаха в залата на СОС.

Без диспути градският парламент одобри решението за кандидатстване по програмата за саниране на жилищни здания в София. Докладът беше импортиран от кмета на София Васил Терзиев по отношение на присъединяване на районните администрации в планове по процедурата „ Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд “ и беше признат с 50 гласа „ за “.

Максималната стойност на безвъзмездната финансова помощ, която така наречен Югозападен регион за обмисляне (Област София, Софийска област, Област Кюстендил, Област Благоевград и Област Перник) може да получи, е в размер на 47 078 400 лева Одобрените здания ще получат до 80% безплатно финансиране. Минималният размер на декларираните средства по всеки самостоятелен план за сграда/блоксекция е 50 000 лева, а оптималният – 9,5 млн. лева

Вторият отчет, който общинските съветници одобриха с 54 „ за “ и един „ въздържал се “ на зам.-кметовете Надежда Бобчева и Никола Барбутов по отношение на кандидатстване на Столичната община по стратегия „ Околна среда “ за разпределяне на средства за вложения в техническото възстановяване на системата на Зоологическата градина.

Третият отчет, вписан в дневния ред и признат с 58 гласа „ за “, е още веднъж на зам.-кмета с направление „ Европейски политики, интернационална активност и туризъм “ Никола Барбутов за това Столичната община да има опция да кандидатства за безплатно финансиране по стратегия „ Техническа помощ “.

Общински съветници обясниха, че е било доста значимо тези отчети да бъдат признати, тъй като периодите им за присъединяване изтичат, предава dnes.dir.bg.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР