Извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН започна с

...
Извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН започна с
Коментари Харесай

Западът осъди нахлуването в Украйна

Извънредното съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации стартира с апел на генералния секретар Антониу Гутериш към съветския президент Путин " да даде късмет на мира ".  Гутериш призна, че доскоро  не е вярвал на слуховете, че Русия ще нахлуе в Украйна: 

" Това са най-мрачните моменти в моя мандат като общоприет секретар на Обединените народи. Започнах срещата на Съвета за сигурност с послание към президента Путин. От цялото си сърце го приканих да спре офанзивата на съветските войски против Украйна и даде късмет на мира, тъй като прекомерно доста хора към този момент починаха ".

Руският представител в Организация на обединените нации Василий Небензя изясни, че няма експанзия против украинския народ, а против " хунтата, завзела властта в Киев ".

Посланикът на Украйна в международната организация Сергей Кислица се обърна към Небензя с думите: „ Няма чистилище за военнопрестъпници, те отиват напряко в пъкъла “

Светът ще потърси отговорност на Русия за подхванатото военно нахлуване против Украйна, съобщи американският президент Джо Байдън. По-късно през днешния ден той ще направи послание към нацията, с цел да очертае следствията, които ще понесе Русия. В телефонен диалог Байдън още веднъж увери украинския президент Володимир Зеленски в поддръжката на Съединените щати.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг  съобщи, че съдружниците ще се съберат, с цел да обсъдят отговор на съветските нападателни дейности. " Стоим до народа на Украйна в тези ужасни времена. Пактът ще направи всичко допустимо, с цел да отбрани съдружниците си ", акцентира той. Столтенберг изрично осъди " безразсъдната и непредизвикана офанзива против Украйна, която слага на риск живота на доста цивилни хора ". " Въпреки многочислените ни апели, Русия избра пътя на експанзията против суверенна и самостоятелна страна. Това е съществено нарушаване на интернационалното право и опасност за евроатлантическата сигурност ", декларира Столтенберг и приканва Русия да спре неотложно военните си дейности.

 Европейската организация за авиационна сигурност предизвести самолетните компании да не правят полети в региона на Украйна и да демонстрират изключителна нерешителност във въздушното пространство в региона на руско-украинската и беларуско-украинската граница.

Президентът на Литва  Гитанас Науседа разгласи изключително състояние и изпрати армията да охранява границите.

Словакия  изпраща до 1500 военни на границата с Украйна. Страната е подготвена да отвори и още гранични пунктове, с цел да посрещне предстоящата бежанска вълна.

Полша  повишава бойната подготвеност на силите си. Военният министър на Варшава  акцентира, че това е общоприета процедура в сходни обстановки.

Европа даде обещание още наказания

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и висшият представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел ще разгласят още един пакет от наказания против Русия. Съветът на Европейски Съюз ще ги одобри бързо.

" Категорично осъждаме неоправданата офанзива на Русия над Украйна. В тези тъмни часове, мислите ни са с почтените дами, мъже и деца на Украйна, до момента в който те са изправени пред това непредизвикано нахлуване и боязън за живота си. Ще държим Кремъл виновен " - това е общ туит на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, на Европейския парламент Роберта Мецола, както и на висшият представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел . Тази процедура съществува от няколко дни и е израз на европейското единение против дейностите на Русия. 

„ Събудихме се в един друг свят през днешния ден “, съобщи външният министър на Германия  Аналена Бербок, която заяви, че немските дипломати в Киев ще изоставен украинската столица.  Канцлерът Олаф Шол ц изрази цялостна взаимност с Украйна и разгласи, че ще бъдат наложени нови наказания от страна на Берлин против Русия:

„ Този 24 февруари е ужасяващ ден за Украйна и тъмен ден за Европа. С нападението си против Украйна съветският президент Путин безсрамно нарушава интернационалния закон за следващ път. Целта на глобите е да покажат на съветските водачи, че ще платят горчива цена за тази експанзия. Ще се види, че Путин направи сериозна неточност с тази война. "

В послание към нацията президентът на Франция Еманюел Макро н, който до последния миг се надяваше на дипломатическо решение, дефинира дейностите на Русия като „ война “, на която Париж ще отговори:

„ Събитията от тази заран са преломен миг в историята на Европа и нашата страна. Той ще има дълготрайни и дълбоки последици за живота ни - последици в геополитиката на нашия континент и дружно, ще сме способни да отговорим. “

Съдържателен разговор с Москва е неосъществим, счита министър председателят на Италия Марио Драги , само че все пак прикани:

„ Италия, Европейският съюз и всичките й съдружници приканват президента Путин неотложно да постави завършек на тези кръвопролития и абсолютно да отдръпна военните си сили отвън интернационално приетите граници на Украйна. “

Англия  няма да си затвори очите за протичащото се в Украйна, ще последват големи наказания, безапелационен беше английският министър председател Борис Джонсън:

„ Най-лошите ни страхове се сбъднаха и всичките се потвърди, че всичките ни предизвестия са точни, за жалост. Руският президент Путин провокира война на нашия европейски континент. Той атакува една другарска страна без никаква провокация и без никакво правдиво опрощение. "
" Това е най-мрачният час за Европа след Втората международна война. Руската експанзия е ненужна и непредизвикана. Мислите и страстите ни са с народа на Украйна, " заяви белгийският министър председател Александер Де Кроо. Като " безчовечен акт " дефинира съветската военна офанзива чешкият външен министър.   Гърция, Турция, Сърбия и Румъния  свикаха незабавно своите Съвети за национална сигурност. Турското външно министерство заяви, че ще обезпечи нужното подпомагане и ще даде насоки на турските жители, които желаят да изоставен Украйна.
Гърция  осъжда грубото нарушение на интернационалното право от дейностите на Русия. Страната подкрепя всички ограничения и дейности на НАТО и Европейски Съюз във връзка с рецесията в Украйна, съобщи министър председателят Кирякос Мицотакис. " Не одобряваме подмяната на историята и границите на суверенна страна с боен напън ", акцентира той. 

Турският президент Реджеп Ердоган  осъди съветската интервенция в Украйна и я назова „ тежък удар “ по мира, съобщи Ройтерс. Анкара продължава да счита и Украйна и Русия за другарски страни, само че поддържа битката на Киев да резервира териториалната целокупност на страната, акцентира Ердоган и прикани казусът да бъде решен посредством разговор.

Путин заплашва мира в цялата планета, заяви  президентът на Румъния Клаус Йоханис , който беше безапелационен, че северната ни съседка няма да бъде въвлечена във военния спор в Украйна.

Президентът на Чехия Милош Земан , който е измежду проруски настроените гласове в Европейския съюз, дефинира протичащото се като „ непровокирана експанзия “.

Само преди седмица Земан твърдеше, че не има вяра на предизвестията за съветска инвазия в Украйна. Днес той призна, че е сбъркал и съобщи „ належащо е да се изолира един лунатик, както и да се защитим освен с думи, само че и с каузи “.

Чехия разгласи също по този начин, че ще затвори две съветски консулства, както и своите консулства в Санкт Петербург и Екатеринбург, а посланиците в Русия и Беларус са привикани в Чехия за съвещания.

Още един от европейските съдружници на Путин -  унгарският министър председател Виктор Орбан  също осъди съветската инвазия в Украйна, на която даде обещание филантропична помощ и разгласи, че има подготвеност за посрещане на украински бежанци.
В същия звук реагираха водачите на Италия, Норвегия, Испания, Япония и редица други страни.
Китай разбира оправданите терзания на Русия за сигурността ѝ. Това декларирал китайският външен министър Ван И в телефонен диалог с съветския първи посланик Сергей Лавров.

По-рано говорителката на външното министерство в Пекин Хуа Чунин уточни, че Китай постоянно е уважавал суверенитета и териториалната целокупност на всички страни, само че:

„ Украинският въпрос има доста комплициран исторически подтекст. Следим деликатно развиването на обстановката и се надяваме районът да остане кротичък. Призоваваме всички към въздържаност, с цел да не излязат нещата отвън надзор. “

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте  изрично осъди нападението.

Канадският премиер Джъстин Трюдо прикани Русия да прекрати неотложно всички враждебни и провокативни дейности против Украйна и да изтегли всички военни и съпътстващи сили.  Канада ще предприеме спомагателни дейности за въздържане на съветската експанзия, увери Трюдо.

Премиерът на Испания  Педро Санчес  каза, че ще „ координира отговора с сътрудниците от НАТО и Европейски Съюз “, а външният министър Хосе Мануел Албарес назова офанзивата " очевидно нарушаване на интернационалното право ". Испанските медии прецизират, че часове преди началото на войната Вашингтон е преброил над 200 000-на съветска войска, разгърната на украинската граница.

„ Допуснахме грешката да не имаме вяра, че войната на Русия е същинска “, заключава някогашният боен аташе в Москва полковник Мануел Марото.

Снимка: стоп кадър, The U.S. Sun
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР